Kina: 45 milijuna stanovnika više u 2020.

Izvor: SEEbiz.eu, 05.Mar.2016, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina: 45 milijuna stanovnika više u 2020.

PEKING - Stanovništvo Kine, zemlje s najvećim brojem stanovnika u svijetu, treba u idućih pet godina porasti za 45 milijuna - što je gotovo jednako broju stanovnika Španjolske - ali mu i dalje prijeti zabrinjavajuće starenje, ističe se u službenom planu objavljenom u subotu.

Tako bi Kina u 2020. trebala imati "oko 1,42 milijarde" stanovnika, predviđa se u 13. petogodišnjem planu izloženom u prigodi otvaranja zasjedanja Svenarodnog kineskog kongresa, kineskog parlamenta, >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << koji će potvrditi odustajanje od sporne politike jednog djeteta i uvođenje politike dvoje djece po bračnom paru, najavljene u listopadu 2015.

Četrdeset pet milijuna očekivanih "novih Kineza" je znatno demografsko ubrzanje u odnosu na prošlo razdoblje u kojemu je zabilježeno 33 milijuna ljudi više.

U petogodišnjem planu donesenom 2011. u vrijeme politike jednog djeteta, zacrtani cilj je bilo zaustavljanje demografskog rasta "ispod 1,39" milijarda do 2015.

Taj je cilj i ostvaren - Kina je krajem 2015. službeno imala 1,37 milijarda stanovnika - ali i 32.000 rođenih manje u odnosu na 2014.

Desetljeća stroge primjene politike jednog djeteta nerijetko praćena nasiljem nad ženama, potaknula su gospodarski uzlet, ali i smanjenje radne snage te velik nesrazmjer između muškaraca i žena.

Usprkos mogućnosti da imaju i drugo dijete, mnogi roditelji se ne odlučuju na to uglavnom zbog povećanja troškova.

"Potvrđujemo temeljnu nacionalnu strategiju obiteljskog planiranja i u cijelosti ćemo provoditi politiku koja svakom bračnom paru dopušta da ima dvoje djece", piše u tekstu 13. plana koji Svenarodni kineski kongres treba odobriti.

U njemu se usto predviđa smanjenje nesrazmjera između muškaraca i žena, koji je posljedica veće sklonosti Kineza muškoj djeci, putem selektivnih pobačaja i čedomorstva.

U 2014. je u prosjeku rođeno 116 dječaka na 100 djevojčica, a uobičajeni omjer u stanovništvu je 105 muškaraca na 100 žena.

Tako oko 30 milijuna Kineza ne može pronaći svoju družicu. "Kriza samaca" koja bi mogla uroditi nasiljem i nestabilnošću, zabrinjava vlasti u zemlji.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.