Izvor: Blic, 27.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kazna za neisplaćeni minimalac milion dinara

Kazna za neisplaćeni minimalac milion dinara

Radnici kojima poslodavci isplaćuju zaradu manju od minimalne imaju pravo da se obrate inspekciji rada, koja u tom slučaju protiv neodgovornog poslodavca podnosi prekršajnu prijavu. Kazne za ovaj prekršaj kreću se i do milion dinara, objašnjavaju u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike.

Prema slovu zakona nijedan poslodavac radnicima ne bi smeo isplatiti sumu manju od one koju utvrde partneri u socijalno-ekonomskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << savetu. Međutim, stvarnost u Srbiji je takva da mnogi radnici mesečno ipak prime platu manju od minimalca.

- Minimalnu zaradu sada prima 13.000 radnika u Srbiji. Nemamo, međutim, tačan podatak koliko je zaposlenih koji dobijaju manje od garantovane zarade. Zna se jedino da u delatnostima u kojima je prosek primanja manji od minimalca radi oko 23.000 ljudi - kaže za 'Blic' Ljiljana Milosavljević, državni sekretar u Ministarstvu rada.

Reč je o zaposlenima u proizvodnji tekstilnih prediva i tkanina, zatim odeće i krzna. Oni su u novembru primili plate čiji prosek je bio manji i od 7.000 dinara, a minimalac je tada iznosio oko 8.500.

Za prvih šest meseci ove godine na snazi će biti minimalac od 9.570 dinara, što znači da nijedan radnik ne bi smeo mesečno odneti kući sumu manju od ove pod uslovom da je tog meseca odradio propisani broj radnih sati. Oni sa manjim brojem radnih sati, sate provedene na poslu treba da pomnože sa 55 dinara, koliko iznosi garantovana plata po jednom radnom satu. Ukoliko im je suma u koverti manja od one dobijene ovom računicom imaju pravo da se za zaštitu prava na garantovanu zaradu.

R. Marković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.