Kaufland u novom ratu s Unileverom

Izvor: SEEbiz.eu, 05.Nov.2018, 20:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kaufland u novom ratu s Unileverom

BERLIN - Za mnoge lance supermarketa proizvodi grupe Unilever su pre skupi. Njemački Kaufland najavio je zbog najnovijeg povećanja cijena uklanjanje 500 proizvoda ove kompanije sa svojih polica.

"Trenutno povećanje cijena je značajno, na nekim proizvodima do 27 posto", izjavio je glasnogovornik Kauflanda za berlinski "Tagesspiegel". Za narednu godinu Unilever je najavio "daljnja značajna povećanja".

Ovo se, kažu u Kauflandu, uopće ne može opravdati tekućim troškovima >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << ili cijenama sirovina.

"Pretpostaljamo da Unilever želi nesrazmjerno povećati svoj povrat zbog trenutne situacije na tržištima", optužuje Kaufland nizozemsko-britansku grupu.

Kompanija Schwarz Group, koja takođe uključuje i diskontni lanac Lidl, očekuje od Unilevera da se "ova nepravedna povećanja cijena pripišu razini razvoja sirovina".

"U tome vidimo jedinu šansu za sporazum", rekao je glasnogovornik Kauflanda.

U rujnu 2018. Kaufland je zabranio gotovo sve proizvode Unilevera jer se obje kompanije nisu mogle dogovoriti o novim cijenama. Pogođeni su brendovi kao što su Knorr, Langnese, Lipton ili Axe.

U Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj, Rumunjskoj i Bugarskoj zamrznute su narudžbe za neke proizvode Unilevera.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.