Katastrofa na pomolu: Svi upozoravaju, oni grade

Izvor: B92, 30.Jul.2017, 13:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Katastrofa na pomolu: Svi upozoravaju, oni grade

I pored svih upozorenja, hrvatsko Ministarstvo građevine neće da zaustavi gradnju na Plitvicama.

Usprkos zahtevima struke, UNESCO i Svetske unije za zaštitu prirode (IUCN), izgradnja i izdavanje građevinskih dozvola u Nacionalnom parku Plitvička jezera neće biti zaustavljeni, poručilo je Ministarstvo građevine.

U pisanom odgovoru, kojim je Novom listu odgovorio na pitanja, ministarstvo HNS-a Predraga Štromara tvrdi da "nije predviđen prekid izdavanja građevinskih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dozvola, kao ni zaustavljanje gradnje za građevine sa građavinskim dozvolom".

Taj stav ministarstvo objašnjava time što je "važeći prostorni plan uređenja NP Plitvička jezera donjet u Hrvatskom saboru kao podzakonski akt čija bi suspenzija predstavljala demoliranje vlasti i pravna nesigurnost, pa takva mogućnost ne postoji".

Tim se odgovorom Hrvatska oglušuje na zahtev Komisije za svetsku baštinu UNESCO-a koja je, na nedavnoj sednici, od Hrvatske eksplicitno zatražila »da ne izdaje nove građevinske dozvole« dok se ne sprovede inspekcijski nadzor i procena uticaja prostornog plana na Plitvička prirodu .

Uprkos tome, ministarstvo tvrdi kako je »pokrenulo niz radnji u cilju očuvanja« Plitvičkih jezera. Izrađena je, na primer, »uputstava o sprovođenju postupaka i izradi akata na osnovu Prostornog plana NP Plitvička jezera«. Takođe, građevinska inspekcija sprovodi nadzor nad gradnjom, »a u planu je i provera, odnosno nadzor nad izdatim aktima za gradnju«. U srcu Plitvica, podsetimo, tačno iznad njegove najpoznatije vizure, Velikog slapa, grade se novi turistički objekti zbog kojih Plitvički advokati već duže od mesec protestuju u tamošnjem šatoru. Ministarstvo građevina izvestilo je i kako je »započeta procedura za moguće izmene i dopune prostornog plana«.

Zahtev za privremenim moratorijem na izdavanje građevinskih dozvola UNESCO-ova Komisija za svetsku baštinu zatražila je u sklopu rasprave o tome trebaju li Plitvice biti uvrštene na Svetski spisak ugrožene baštine. Do februara sledeće godine, Hrvatska toj komisiji treba dostaviti izveštaj šta je preduzela, pa će komisija iznova odlučivati o uvrštenju Plitvica na spisak ugrožene baštine.

Kako sada stvari stoje, opasnost je sasvim realna.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Oglušili se o zahtev UNESKA: Hrvati NEĆE da slušaju, nastavljaju sa gradnjom!

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Jul.2017

Usprkos zahtevima struke, UNESCO i Svetske unije za zaštitu prirode (IUCN)..I pored svih upozorenja, hrvatsko Ministarstvo građevine neće da zaustavi gradnju na Plitvicama..., izgradnja i izdavanje građevinskih dozvola u Nacionalnom parku Plitvička jezera neće biti zaustavljeni, poručilo je Ministarstvo...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.