Izvor: B92, 25.Apr.2010, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kasni setva kukuruza zbog kiša

Beograd -- Setva kukuruza, poljoprivrednog proizvoda koji Srbiji donosi najviše novca, već uveliko kasni zbog obilnih padavina u toku aprila.

Procenjuje se da je, i pored toga što optimalni rokovi setve prolaze za oko nedelju dana, posejano svega 30 odsto površina. Prizor isklijalog kukurza u fazi dva do tri lista bi trebao da u ovo doba godine bude uobičajen ali je ove godine retkost. Na imanju Stari Tamiš kod Pančeva ova parcela se nalazi na visokom, i oceditom terenu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tako je kukurz posejan krajem marta.

"Njihovo zemljište je ocedno i toplo da su usvlovi tako da su mogli da seju ali drugi ne mogu jer još uvek ima vlage , prošla su vremena kada se setva datumski određivala", kaže Branko Tomić, direktor proizvodnje PIK Stari Tamiš.

Međutim u ostatku Srbije traje neprestana borba ratara, poljoprivrednika, inžinjera poljoprivrede da ugrabe svaki dan bez kiše kako bi završili prolećne radove. Više nema vremena ni da jedna mašina sačeka drugu, već sve zajedno rade na poljima sve agrotehničke operacije koje su moguće.

"Dobili su toliko padavina od oktrobra do aprila koiko padne za celu godinu, tako da setva definitino kasni u odnosu na prošlu godinu ali je dobro što su nikli soja i repa, kada je kukuruz u pitanju kasni”, kaže Mlađa Ljubić, direktor proizvodnje PKB.

Ipak, za sada još uvek postoje šanse da se setva završi u optimalnom roku. Za parcele koje se ne poseju do početka maja mora da se iznađe alternativno rešenje.

"Ako ima vlage treba pliće sejati za sada ne bi trebalo menjati strukturu setvu, ali u maju već mora da se ide na ranije hibride”, kaže Tomić.

Kukruz je jedan od glavnih izvoznik proizvoda Srbije, ukoliko bi posle ovih kiša došlo sunce godina bi zapravo mogla da bude veoma rodna.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.