Kasni prodaja posrnulih firmi

Izvor: GdeInvestirati.com, 15.Mar.2015, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kasni prodaja posrnulih firmi

BEOGRAD - Privatizacija preduzeća u restrukturiranju trebalo bi da se okonča do 31. maja, a ministar privrede Željko Sertić tvrdi da se taj rok neće produžavati, bez obzira na to što nijedno sa spiska od 502 preduzeća još nije privatizovano.

Zakonom o privatizaciji je predviđeno da posle tog datuma prestane državna pomoć firmama, odnosno one više neće biti zaštićene od prinudne naplate.

Preduzeća u restrukturiranju duguju 4,7 milijardi evra, >> Pročitaj celu vest na sajtu GdeInvestirati.com << od čega 2,4 milijarde evra državnim firmama i institucijama i još 2,3 milijarde evra komercijalnim poveriocima.

"Razmatraju se različiti modeli za određeni broj kompanija kojima 31. maja ističe zaštita od poverilaca, a jedan deo tih firmi je u velikim problemima. Radimo na tome da taj rok ispoštujemo, kako ne bi sve firme 1. juna završile u blokadi", rekao je ministar Sertić.

Prodaja preduzeća očigledno ne teče po planu koji su nadležni zacrtali, a najveći problemi su sporno vlasništvo zbog restitucije i činjenica da su mnoge fabričke hale pod sudskim sporom.

Direktor Agencije za privatizaciju Ljubomir Šubara smatra da je neophodno da se produže rokovi za privatizaciju kompanija u restrukturiranju.

"Ako ne dođe do prolongiranja rokova predviđenih zakonom o privatizaciji, imaćemo finansijski kolaps koji se meri milijardama dinara. Produženje rokova je neophodno da bi se za ta preduzeća, ovog puta, zaista pronašli kupci i da bi se zauvek završilo da procesom privatizacije u Srbiji. Nijedno preduzeće nije privatizovano u roku predviđenom tim zakonom, jer se od avgusta prošle do januara ove godine ništa po tom pitanju nije radilo", - objašnjava Šubara.

Do sada su pripremljena svega četiri pilot-projekta privatizacije, i to FAP-a iz Priboja, "Krušik plastike" iz Osečine, preduzeća "Aleksa Šantić" i "C marketa".

Nastavak na GdeInvestirati.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GdeInvestirati.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GdeInvestirati.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.