Kanada nadmašila SAD u rastu zaposlenosti

Izvor: B92, 07.Avg.2020, 20:04

Kanada nadmašila SAD u rastu zaposlenosti

Otava -- Zaposlenost u Kanadi je u julu porasla za 418.500 radnih mesta, čime je ukupan broj oporavljenih radnih mesta dostigao 1,7 miliona u protekla tri meseca.

Kanada je u jeku pandemije izgubila tri miliona radnih mesta u martu i aprilu.

Porast zaposlenosti u Kanadi nadmašio je rezultate SAD, koje su povratile 42 odsto svojih gubitaka.

Povećanje zaposlenosti se u velikoj meri očekivalo jer su kanadske pokrajine, posebno Ontario, krenule agresivnije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u ponovno otvaranje svojih ekonomija.

Ekonomisti, međutim, upozoravaju da bi moglo proći još mnogo godina pre nego što se ttržište rada vrati na nivoe pre pandemije. Zabrinjavajući je julski izveštaj u kom se kaže da je većina oporavljenih radnih mesta honorarna.

Ponovno zapošljavanje je smanjilo stopu nezaposlenosti u zemlji sa 12,3 na 10,9 procenata.

Radne pozicije sa punim radnim vremenom porasle su za 73.200 u julu, nasuprot povećanju zaposlenja sa pola radnog vremena za 343.500. U Blumbergovom ranijem istraživanju ekonomisti su predviđali povećanje u julu za 380.000 radnih mesta i stopu nezaposlenosti od 11 odsto.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.