Kamiondžije pretrpane, kazne drakonske

Izvor: B92, 29.Avg.2017, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kamiondžije pretrpane, kazne drakonske

Nevolje fabrike šećera pred početak kampanje repe. Kamiondžije plaćaju velike kazne zbog prekomerne tonaže

Pred sam početak nove kampanje prerade slatkog korena, najavljene za 1. septembar, fabrika šećera suočila se sa odbijanjem prevoznika da dovoze sirovinu po cenama transporta nižim od prošlogodišnjih za čitavih 18 odsto.

Kamiondžije su nezadovoljne što je šećerana formirala cenu prevoza repe na nosivost od 35 tona, iako je po zakonu dozvoljeno da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se tovari od 25 do 27 tona. Vozači teretnjaka ističu da ih crvenačka fabrika primorava na pretovar svojih dampera i šlepera, jer u suprotnom ne bi imali zaradu, pišu Večernje novosti.

Šećerani je dostavljen spisak 37 nezadovoljnih prevoznika, sa ukupno 68 kamiona koji stoje, iako bi već trebalo da dovoze repu u krug "Crvenke". A, rukovodstvu fabrike su uputili zahtev da se cenovnik koriguje na maksimalnu bruto nosivost od 42.000 kilograma, kako je i zakonom određeno, i da se pretovarenim kamionima obračunava samo dopuštena masa tereta.

"Nas teraju da natovarimo 34 ili 35 tona slatkog korena da bi šećerana dobila više robe, ali za iste pare", otkriva kalkulaciju jedan od dugogodišnjih stalnih prevoznika.

Drugi kolega, pak, upozorava na velike kazne, ukoliko policija na drumu utvrdi da je vozilo s repom pretovareno mimo propisa.

Prevoznici, koji više od decenije sarađuju sa šećeranom "Crvenka", naglašavaju da je cena prevoza repe godinama sistematski obarana, a da je sad pala ispod svakog nivoa.

List navodi i da je Fabrika je angažovala profesora Saobraćajnog fakulteta da pronađe formulu, kojom će troškove prevoza svesti na minimum.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.