Kalanović: Zajedno ćemo pobediti ekonomsku krizu

Izvor: Politika, 11.Dec.2011, 15:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kalanović: Zajedno ćemo pobediti ekonomsku krizu

MEROŠINA – Potpredsednica vlade za privredu i regionalni razvoj Verica Kalanović izjavila je danas da će država, zajedno sa privrednicima koji imaju hrabrosti da sada investiraju, pobediti u borbi protiv svetske ekonomske krize.

Kalanovićeva je, uručujući ugovore predstavnicima pet preduzeća iz Niškog okruga u okviru Programa podrške direktnim investicijama, navela da je to još jedan dokaz da sredstva mogu dobiti ne samo velike strane kompanije, već i domaća preduzeća. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<

„Svakodnevno putujem Srbijom i uverila sam se da je posao najveći problem i uslov da ljudi ne napuštaju gradove i opštine u kojima žive”, kazala je Kalanović.

Prema njenim rečima, posao ljudima daje sigurnost i dostojanstvo, a program podrške direktnim investicijama koji se sprovodi preko Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza posebno je značajan za gradove s natprosečnom nezaposlenošću i za nerazvijene opštine

„Zbog toga smo ove godine učinili još jedan korak i duplirali podsticajna sredstva za gradove s natprosečnom nezaposlenošću i nerazvijena područja”, rekla je Kalanovićeva.

Ona je ugovore uručila predstavnicima preduzeća LMB soft iz Niša, koje proizvodi medicinsku opremu, „Novi Pak” iz Niša iz oblasti industrije hrane i pića, „Remol” iz Merošine koje započinje grinfild investiciju u oblasti reciklaže ulja, kao i preduzećima „Resor” iz Gadžinog Hana koje se bavi specijalnom nadgradnjom komunalnih vozila i „Almina” iz Aleksinca iz oblasti metalurgije i obrade metala.

Tih pet preduzeća investiraće ukupno četiri miliona evra i zaposliće 260 radnika.

Sva preduzeća koja su dobila podsticajna sredstva su izvozno orijentisana, a novac će upotrebiti za izgradnju novih pogona i rekonstrukciju postojećih, kao i za nabavku opreme, čime će povećati produktivnost i postati konkurentnija.

Predsednik opštine Merošina Slobodan Todorović rekao je da su mala i srednja preduzeća oslonac nerazvijenih opština kakva je Merošina i dodao da su podsticajna sredstva države veoma važna u periodu krize, jer direktno utiču na zaustavljanje iseljavanja iz nerazvijenih područja.

Klanovićeva je ranije danas posetila opštinu Garžin Han i kompaniju „Resor”, koja je korisnik državnih podsticajnih sredstava za investiranje i otvaranje novih radnih mesta.

Tanjug

objavljeno: 11.12.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.