Kakve poruke bajke šalju deci?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jul.2019, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kakve poruke bajke šalju deci?

Tim od četiri psihološkinje iz novosadskog psihološkog savetovališta ''Self'' rade na stvaranju drugačijih vrsta bajki pod nazivom "Čiča miča i počinje priča''. One bi trebalo da razvijaju dečje potencijale, otvorenost ka različitostima i drugačiji pogled na rodne uloge. 

Snežana, Trnova ružica i druge junakinje bile su u dubokom snu dok nije došao princ da ih spase, a ledena kraljica zaledila je čitavo kraljevstvo i nanosila zlo svojim najbližima, dok joj princ >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nije otopio srce. U bajkama su, u skladu sa tradicionalnim vrednostima, žene uglavnom ljupke i dobre.

"Ako interpretiramo bajku na taj način da je devojka ona koja je pasivna, koja će da legne negde u krevet i da čeka godine da prođu da dođe princ da je spasi, to svakako nije poruku koju devojčice i dečaci treba da imaju. To znači da uvek neko drugi treba da se založi za njih i da uradi ono što je njihova odgovornost", kazala je Vinka Žunić, koordinatorka projekta ''Čiča miča i počinje priča".

Psihološkinje smatraju da današnji društveni kontekst zanemaruje humanističke vrednosti i da treba obratiti pažnju na obične vrednosti, poput poštovanja, ali i samopoštovanja, kao i ljubaznosti i brige za druge.

"Zbog toga će ovaj projekat imati 4-5 radionica sa decom gde će kroz različite radionice deca biti podstaknuta da sama smišljaju bajke spram njihovih potreba, strahova, njihovih međusobnih različitosti", saopštila je Milica Lazić, psihološkinja.

Bibliotekarka na dečjem odeljenju, Maja Bugarski, kaže da su bajke arhetipske priče i da je njihova vrednost u pomaganju pri razvoju dece i deluju direktno na podsvest. Ona smatra da su bajke po unutrašnjoj prirodi određene prema problemu koji se razrešava.

Dobar primer je "Lepotica i zver" i to je prvenstveno značajno za odrastanje devojčice, devojaka u odrasle žene jer se razrešava problematika odvajanja od oca i vezivanje za svog izabranog voljenog muškarca

I današnje devojčice čekaju svog princa. Prinčevi takođe imaju svoj zadatak da budu hrabri da odustanu.

Iako su mišljenja različita kada je reč o vrednosnim porukama koje proizilaze iz tradicionalnih bajki, jedno je sigurno. Bajke imaju veliki uticaj na psihološki razvoj svakog deteta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.