Izvor: B92, 01.Feb.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako raspolagati novcem u krizi

Beograd -- Iz centralne banke upozoravaju građane da ne srljaju u kredite i dodatna zaduživanja i da se pre nego što posete banku dobro raspitaju o svim mogućnostima.

U vremenima kada kreatori ekonomske politike govore da se nalazimo u najvećoj ekonomskoj krizi ikada i u trenutku kada dinaru konstantno pada vrednost, građanima Srbije ne ostaje ništa drugo do da štede i uzdaju se u svoje procene ekonomskih kretanja.

Prema istraživanju koje je sprovela nemačka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kompanija za istraživanje tržišta GfK 50 odsto građana Srbije zna da će ekonomska kriza uticati na njihov život, ali četvrtina ne zna kako da se ponaša u takvoj situaciji.

Prema tom istraživanju najzabrinutiji su građani koji su kreditno zaduženi jer strahuju da neće moći izmire svoje obaveze.

Najveći strah je od gubitka posla, dok je dosta izražen i strah od povratka u 90-e, kaže predstavnica GfK, Marija Agić-Molnar.

"Da li njima neko može pomoći? Može savetima kako da naprave, recimo, jeftiniju zabavu ili slavu uz manje novca, prektičnim savetima kako da se nose sa smanjenim budžetom. Ali, definitivna odluika je na porodici da razmotri s kakvim sredstvima raspolaže i šta ih čeka od investicija u budućnosti”, smatra ona.

Građani Srbije trenutno mogu da se uzdaju jedino u savete koje čuju u medijima, jer zbog kompleksnosti situacije niko se sad ne usuđuje da upućuje bilo koga kako investirati svoj novac.

To naročito ne žele da rade u Narodnoj banci Srbije, iako su pokrenuli internet portal sa savetima.

Sajt "Tvoj novac" posetiocima nudi mogućnost finansijske edukacije u cilju boljeg upravljanja novcem, objašnjava savetnica u NBS Jelena Popović.

"Mi prosto ne kažemo građanima gde da odu da ulože svoj novac ili na koji način da to urade, već prosto davanjem informacija o karakteristikama određenih proizvoda mi im predočavamo rizike koji ti proizvodi nose", kaže Popovićeva.

U Centralnoj banci ističu da oni ne mogu da kažu da li neko treba da pređe iz jedne u drugu banku ili da li treba da uzme kredit u evrima ili švajcarskim francima, već zainteresovane savetuju kako da prepoznaju koristi ili mane određenog finansijskog proizvoda.

"Nemojte letovati na kredit jer je to luksuz i u mnogo bogatijim zemljama nego što je Srbija. I na kraju svega kažemo i savetujemo da uz pomoć kalkulatora koji smo objavili na sajtu pokušaju da sagledaju da li racionalno troše svoj novac. Da li su im rashodi možda veći od prihoda i kako da uz pomoć nekih životnih saveta i sami smanje svoje rashode", poručuje Popovićeva.

Prema inforamcija koje mogu da se dobiju na portalu "Tvoj novac", svi građani mogu da dobiju savete kako da bolje upravljaju novcem i u svim filijalama Narodne banke Srbije.

Ukoliko nisu zadovoljni savetima, onda će morati da se oslone na svog ličnog bankara i da veruju u njegovu dobru nameru.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.