Kako raskinuti ugovor o kreditu

Izvor: S media, 09.Maj.2011, 16:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako raskinuti ugovor o kreditu

Vrlo je bitno da budući korisnici kredita detaljno protumače svaki član ugovora i detalje uslova buduće saradnje sa finansijskom institucijom.

Sve odredbe ugovora o kreditu moraju biti jasne, potpune, precizne, nedvosmislene i razumljive korisniku. Dok se ne donese konačna odluka o primeni novog Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga i odredbi koje će isti sadržati, za sada je samom korisniku prepušteno da insistira na određivanju preciznih >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << odredbi ugovora.

Najbitniju stavku ove vrste ugovora čini, naravno, novčana obaveza korisnika. Ova ugovorna obaveza mora biti određena, odnosno odrediva. Definisano je da je ona odrediva ako njena visina zavisi od ugovornenih fiksnih elemenata (marža banke i sl.) ili promenljivih (referentna kamatna stopa i sl.) koji predstavljaju relativni broj – procenat. Takođe je bitno naglasiti da na njihovu vrednost ne može uticati jednostrana volja nijedne od ugovornih strana.

Preporučuje se izbegavanje odredbi ugovora koje sadrže normu koja upućuje na zavisnost od poslovne politike banke za bilo koji elemenat ugovora okarakterisan kao bitan.

Jedan stan kupite sebi, drugi banci

Takođe, davalac finansijske usluge je dužan da korisniku obezbedi upoznavanje sa opštim uslovima poslovanja koji su u vezi sa kreditom, uz pravo korisnika da zatraži odgovarajuća objašnjenja i instrukcije koje se odnose na primenu navedenih uslova.

Nadzorni organi nadležni za zaštitu potrošača propisuju bliže uslove i prate objavljivanje i primenu opštih uslova davaoca usluga, što u velikoj meri doprinosi poboljšanju stepena zaštite korisnika finansijskih usluga.

Banke primaju zahteve za reprogram

Korisnik usluge ima pravo da bez naknade, od davaoca usluge dobije informacije o stanju njegovog dugovanja kao i najavama promena uslova u otplati dugovanja.

Veoma je bitno obratiti pažnju na postojanje i visinu propratnih troškova, troškova overe i sl. koje prate korišćenje kredita. Uz sve to je neophodno proveriti i dodatne usluge i ugovore o korišćenju dodatnih usluga i troškove prouzrokovane korišćenjem istih.

Kako da nadmudrite kurs

Novim zakonom je takođe predviđeno da se korisniku obezbedi primerak nacrta ugovora o kreditu koji on u doglednom roku može razmotriti i konsultovati se sa stručnijom osobom pre potpisivanja istog.

Ukoliko davalac usluge ima nameru da izmeni neki od bitnih elemenata ugovora, dužan je da pribavi prismenu saglasnost korisnika pre izmene.

Najbitniji parametar je u većini slučajeva kamatna stopa, a do promena nominalne kamatne stope može doći ukoliko je ugovorom predviđena njena promenljivost i ukoliko su natupili uslovi za promenu elemenata ugovora.

Predviđa se da korinik prema novom Nacrtu zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga ima pravo da odustane od zaključenja ugovora u roku od 14 dana od dana zaključenja ugovora, bez navođenja razloga za odustanak.

Prethodno pravo na odustanak je isključeno u slučaju ugovora o kreditu čiji je predmet kupovina nepokretnosti.

(Banke.online.rs foto:Thinkstock)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kako raskinuti ugovor o kreditu

Izvor: Capital.ba, 09.Maj.2011

BEOGRAD, Vrlo je bitno da budući korisnici kredita detaljno protumače svaki član ugovora i detalje uslova buduće saradnje sa finansijskom institucijom. Sve odredbe ugovora o kreditu moraju biti jasne, potpune, precizne, nedvosmislene i razumljive korisniku. Dok se ne donese konačna odluka o primjeni...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.