Kako da proverite solarni potencijal krova

Izvor: B92, 23.Avg.2015, 15:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako da proverite solarni potencijal krova

Američka kompanija Gugl napravila je aplikaciju "sanruf", koja omogućava korisniku da odredi solarni potencijal krova na svojoj kući.

"Sanruf" treba da olakša pojedincima odluku o kupovini solarnih tabli.

Aplikacija funkcioniše na osnovu podataka prikupljenih na platformi "Gugl ert" na kojoj postoji segment fotografija snimljenih iz vazduha.

One omogućavaju da se utvrdi nivo osunčanosti lokaliteta radi pozicioniranjac d solarnih tabli, kao i uvid u lokalne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << meteorološke podatake i okruženje (drveće, druge zgrade koje mogu da prave senku, itd).

Usluga je već dostupna u gradovima San Francisko, Boston i Fresno.

Dovoljno je da korisnik samo unese svoju adresu i dobija informacije o broju sunčanih sati godišnje koji se mogu iskoristiti, kao i o površini dostupnoj za instaliranje solarnih tabli.

Kartografija upućuje na prostor na krovu gde sunčevi zraci najviše udaraju.

Prikupljeni podaci su, takodje, omogućili Guglu da izradi sistem koji procenjuje energetsku potrošnju domaćinstava, dakle uštede koje mogu biti ostvarene zahvaljujući solarnoj energiji u narednih 20 godina.

Na kraju, postoji i dugme koje usmerava na listu sajtova najbližih snabdevača solarnim panelima, objavljeno je na veb portalu lenergiedavancer.com.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.