Kako će izgledati aerodrom u Čeneju

Izvor: B92, 05.Maj.2012, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako će izgledati aerodrom u Čeneju

Novi Sad -- Kako je već najavljeno do 2015. trebalo bi da bude završen aerodrom u Čeneju i to na površini od 7 hektara.

Jelena Atanacković Jeličić, šef Katedre za arhitektonsko/urbanističko projektovanje, planiranje i teoriju koja je na čelu tima za izradu idejnog rešenja aerodroma kaže da je reč o aerodromu "C" tipa sa odlaznim i dolaznim terminalom i poslovnim objektom sa kontrolnim tornjem.

"Pokušali smo da te tri celine povežemo kombinacijom tradicionalne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << arhitekture i savremenog arhitektonskog jezika. Čitav kompleks zauzimaće oko 7 hektara bez pisti i internih saobraćajnica, a na platformi veličine 300x95 metara ima mesta za četiri aviona. Površina putničkih terminala je 2.690 metara kvadratnih, a upravne zgrade 810 kvadrata” , objasnila je Atanacković Jeličić, i dodala da je u putničkom terminalu predviđen kargo deo sa deset kontejnerskih mesta, uz mogućnost proširenja u drugoj fazi izgradnje kompleksa.

Inače, Vojvođanski aerodrom biće pretežno orijentisan ka teretnom saobraćaju i „lou kost" letovima.

Kako je saopšteno, aerodrom će biti namenjen kako domaćem tako i međunarodnom saobraćaju, a očekuje se godišnji promet od preko dve stotine hiljada putnika.

Govoreći o značaju ovakvog objekta, predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić je istakao da gotovo 40 odsto republičkog izvoza čine vojvođanski proizvodi, kao i da su Vojvođani, kada je u pitanju aerodromski saobraćaj, do sada bili orijentisani ka Budimpešti ili Osijeku.

"Nema razloga da naši građani ostavljaju novce u Mađarskoj i Hrvatskoj ukoliko na prostoru Vojvodine može da postoji ovakav infrastrukturni projekat. U planu je da aerodrom bude prilagođen potrebama takozvanih lou kost kompanija” , rekao je Pajtić, i dodao da je period rešavanja imovinskopravnih odnosa vezanih za Aerodrom Čenej trajao čitave dve godine.

"Ovaj projekat neće samo olakšati i smanjiti troškove putovanja građanima Vojvodine, već potencijalno može doprineti razvoju vojvođanskog turizma i punoj eksploataciji njegovog potencijala” , rekao je predsednik vojvođanskeVlade.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.