Kad se region, Evropa i Rusija spoje u Pirotu

Izvor: RTS, 14.Sep.2019, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kad se region, Evropa i Rusija spoje u Pirotu

Slobodna zona Pirot najuspešnija je u Evropi i treća u svetu – na osnovu rangiranja prestižnog magazina "Fajnenšl tajmsa". Atraktivna je za mnoge investitore ne samo zbog strateškog položaja, već i zbog toga što nudi najbolje podsticaje kako velikim kompanijama, tako i malim i srednjim preduzećima. Pored onih iz regiona, sve je više firmi i iz Evrope – od pre nekoliko meseci i jedna ruska.
Prva >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ruska firma u Slobodnoj zoni Pirot bavi se prevashodno izradom kuća-brvnara ali i drugih predmeta od drveta.

"Lovačka kuća od drveta pravi se isključivo od prirodnog materijala, a sirovinu nabavljamo od 'Srbija šuma'. Obrada je ručna, nema eksera ni lepka. Radimo za evropsko tržište, ali razmatramo ponude iz Amerike i Kanade. Naš proizvod biće izložen i na sajmu eko-kuća u Nemačkoj", kaže direktorka ruske firme Irina Abramian.
Sa vlasnicima firme, iz Rusije je došao i 30-ogodišnji Anton.
"Nije mi težak posao, obradom gline i drveta sam se bavio i u Rusiji, imam iskustva. Kada sam čuo da će firma raditi u Srbiji, odlučio sam i ja da dođem – za mene sve ovo predstavlja izazov i novu perspektivu", kaže Anton Baranov iz Rusije.
U ruskoj firmi je na obuci, preko programa Nacionalne službe zapošljavanja, i šestoro Piroćanaca.
"Težak je posao, međutim, zanimljiv je i onda tu ima neki balans. Nadam se da ću da ostanem i nastavim saradnju sa njima", kaže polaznik obuke Ivica Đorđević.
Od 80 firmi koje trenutno posluju u pirotskoj zoni, više od četvrtine je proizvodnog karaktera.
"Više od 90 odsto proizvodnih firmi je strana investicija. Imamo dosta uslužnih delatnosti, elektronskih firmi, sada već imamo i četiri  firme koje se bave preradom metala", kaže Zoran Petrović, pomoćnik direktora Slobodne zone Pirot.
U granicama Slobodne zone Pirot koja ima godišnji promet od skoro milijardu evra, radi oko šest i po hiljada ljudi, a za poslovanje na tom prostoru najviše su, pored domaćih, zainteresovane i kompanije u Bugarskoj, Grčkoj i Turskoj.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.