Kad nafta preplavi CG, a Crnogorci postanu šeici

Izvor: B92, 19.Nov.2018, 12:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kad nafta preplavi CG, a Crnogorci postanu šeici"

Prošle nedelje brod "Polar Empress" počeo je da istražuje nafte i gasa u podmorju Crne Gore.

Istraživanja su planirana na 1.200 kvadratnih kilometara površine morskog dna, a istraživanje bi trebalo da traje do 21. decembra. Međutim, taj rok može i da se produži ukoliko vremenski uslovi budu pogoršani.

Pojedine NVO pozvale su Vladu da hitno obustavi istraživanja, jer je to, kako tvrde, visokorizični projekat koji donosi ozbiljne posledice po živi svet mora, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << seizmološke i rizike po zdravlje i život građana, kao i razvoj turizma.

Ta situacija navela je i crnogorskog književnika i kolumnistu Andreja Nikolaidisa da se tim povodom oglasi.

"Uz malo sreće, običan građanin Crne Gore uskoro – pa do kraja života – neće više morati podići ništa teže od kašike", navodi Nikolaidis u autorskom tekstu koji je objavila Al Džazira.

"Sad kad nafta preplavi Crnu Goru, a Crnogorci postanu šeici, ovde će se bureci praviti sa kavijarom, a u zubarskim ordinacijama će se usta ispirati sa Moët & Chandon Impérialom. Zarad tolikog bogatstva, mora se nešto i istrpeti. Mesec i po dana crnogorski ribari, recimo, neće moći baciti ni udicu, jer istraživači nafte traže radni radijus od 170,5 kilometara – što mu dođe celo crnogorsko more", piše on.

I nastavlja: "Potom: niko ne zna (ili zna, a ne saopštava) koliko će štete morskom dnu naneti vazdušni topovi kojima će "Polar Empress“ češljati morsko dno.

A tek kada počne eksploatacija nafte i/ili plina, koliko će to štete nanijeti malom moru kakvo je crnogorsko, a time potencijalno i ovdašnjem turizmu, bez kojega je nezamisliva ekonomija Crne Gore?", pita se Nikolaidis.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.