Južni tok i kroz Rumuniju?

Izvor: B92, 18.Okt.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Južni tok i kroz Rumuniju?

Bukurešt -- Gasprom analizira mogućnost izgradnje jednog gasovoda koji bi prolazio i kroz Rumuniju, kao deo strategije privlačenja novih partnera za projekat Južni tok.

Predsednik Gasproma Aleksej Miler razgovarao je u Moskvi o bilateralnoj saradnji sa generalnim direktorom rumunske kompanije Transgaz Medijaš, Joanom Rusuom i sa generalnim direktorom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Romgaz Frančiskom Totom.

Na sastanku u Moskvi se razgovaralo o nameri da "Južni tok" prolazi i kroz Rumuniju, o razvoju postojećih tranzitnih kapaciteta, kao i o perspektivama saradnje u izgradnji podzemnih depozita za prirodni gas.

Generalni direktor kompanije Romgaz, Frančisk Tot je naveo da je najavljena poseta zvaničnika Gazproma Bukureštu tokom koje će biti reči o mogućim zajedničkim projektima investicija.

Dve kompanije će razgovarati i o zaključenju ugovora na osnovu kojeg bi Romgaz vršio direktno nabavke gasa od ruske komopanije, jer se to činilo do sada posredno preko dve strane firme.

Gotovo trećina godišnje potrošnje gasa Rumunije, od oko 18 milijardi kubnih metara, predstavlja posredni uvoz iz Ruske Federacije.

Rumunija već više godina podržava projekat Nabuko koji je tek u projektu, a predstavljao bi konkurenciju gasovodu Južni tok koji će transportovati gas iz kaspijske zone ka Evropi.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

„Južni tok" i kroz Rumuniju?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Okt.2008

BUKUREŠT - Predstavnik ruskog proizvođača gasa Gasprom izjavio je da analizira mogućnost izgradnje jednog gasovoda koji bi prolazio i kroz Rumuniju, kao deo strategije u privlačenju novih partnera za projekat gasovoda "Južni tok".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.