Južni tok će sigurno doći do RS

Izvor: B92, 28.Mar.2013, 20:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Južni tok će sigurno doći do RS

Banja Luka -- Direktor kompanije Južni tok za Srbiju, Dušan Bajatović izjavio je u Banjaluci da će krak tog cevovoda za ruski prirodni gas sigurno ići kroz Republiku Srpsku.

Bajatović je rekao da će na svi industrijski potrošači u RS biti snabdevani gasom pod najpovoljnijim uslovima.

Bajatović je novinarima posle prvog sastanka Međuresorne radne grupe za utvrđivanje predloga trase kraka gasovoda Južni tok kroz RS rekao da je planirani kapacitet gasovoda za Republiku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srpsku dve milijarde kubnih metara.

Bajatović koji je i direktor Srbijagasa, kazao je da je u okviru tog projekta planirana i, kako je rekao: na neki način sa ruskim partnerima usaglašena, izgradnja dve centrale na gas od 250 megavata električne energije i 150 megavata toplotne.

Bajatović je rekao da je danas usaglašeno da se napravi plan gasifikacije RS.

"Kada je reč o kraku gasovoda 'Južni tok' kroz Republiku Srpsku moguće je da ćemo razgovarati i o snabdevanju gasom Federacije BiH", rekao je Bajatović.

Rekao je da su ruski partneri spremni da u ovom projektu učestvuju sa najmanje 50 odsto, a ruske banke da u potpunosti finansiraju izgradnju gasovoda i gasnih centrala u RS.

Vršilac dužnosti direktora preduzeća Gas-Res, Slobodan Puhalac rekao je da je projekat izgradnje kraka Južni tok kroz RS važan i za BiH, poručujući da će Republika Srpska, u saradnji sa "Srbijagasom" i ruskim partnerima, ispuniti sve obaveze.

Osnovna trasa kraka gasovoda Južni tok kroz Republiku Srpsku trebalo bi da ide pravcem Bijeljina-Brčko-Doboj-Prnjavor-Banjaluka-Laktaši-Prijedor-Novi Grad, a iz Doboja prema Zenici.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ukrajina neće ruski gas

Izvor: B92, 28.Mar.2013

Budimpešta -- Ukrajina je počela uvoz prirodnog gasa iz Evrope, preko gasovoda u susednoj Mađarskoj, što je deo napora Kijeva da smanji zavisnost od ruskih energenata...Premijer Ukrajine Mikola Azarov je u četvrtak izjavio da su "prvi molekuli gasa" već stigli u Ukrajinu i procenio da bi gasovod...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.