Izvor: B92, 17.Jan.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jovović: Zagađivači opstruirali ispitivanje otpadnih voda

Vrbas -- Fabrike čije se otpadne vode izlivaju u Veliki bački kanal opstruirale su postupak snimanja kvaliteta otpadnih voda i uzimanja uzoraka, rekao je odbornik vrbaške opštine Miodrag Jovović. On je agenciji Beta kazao da su na izlivima vode gotovo svih fabrika dodavane veće količine čiste vode, čime je opstruiran kvalitet, ili je smanjivan obim proizvodnje što je dovelo do smanjenja otpadnih voda. "Zagađivači nisu mogli da sakriju ni da se postojeće mogućnosti za prečišćavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << otpadnih voda ne koriste. Utvrđeno je da 'Karneks' ne koristi svoje uređaje za prečišćavanje otpadnih voda i da šećerana 'Bačka' zagađenu vodu od pranja repe ispušta direktno u vodotokove, a ne u svoja taložna polja", kaže Jovović. Takva situacija je, prema njegovim rečima, proizvela nezadovoljstvo norveškog partnera koji je hteo da prekine rad na ovom projektu dok se ne obezbede uslovi da se na njemu može nesmetano raditi. Ovaj projekat, u vrednosti od 1,5 miliona evra, finansira Ministarstvo inostranih poslova Norveške, sprovodi ga Norveški institut za vode NIVA, a poslove projekta vodi Finn Medbo.

Jovović je član tima za saradnju sa industrijom na projektu "Revitalizacija Velikog kanala DTD i priprema uvođenja savremenog postrojenja za obradu otpadnih voda za gradove i industrije u području Bačke", čiji su korisnici Skupština Vojvodine i opštine Vrbas i Kula. Prema njegovim rečima postoje "mehanizmi da se privreda prisili na saradnju", ali to ne zavisi od lokalne samouprave već, kako je kazao, od Vlade Srbije i Ministarstva za poljoprivredu, jer nije usvojen Zakon o zaštiti životne sredine. "Ministarstvo za poljoprivredu ima Zakon o zaštiti voda i putem tog zakona moguće je intervenisati", dodao je on. Rukovodstva fabrika koje svoje otpadne vode izlivaju u Veliki bački kanal nisu želela da odgovaraju na novinarska pitanja, obrazlažući svoju odluku nedostatkom ovlašćenja i informacija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.