Izvor: N1 televizija, 17.Avg.2017, 18:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jovanović: Bez dramatičnih posledica na tržištu zbog suše

Direktor sektora poljoprivrede u Privrednoj komori Srbije Veljko Jovanović ocenio je da ne bi trebalo da bude dramatičnih posledica u poljoprivredi zbog suše koja je ove godine pogodila Srbiju.

Jovanović je gostujući u Danu uživo rekao da prelazne zalihe govore da ne bi trebalo da bude većih problema i cenovnih sokova na tržištu.

„Ne treba da uđemo u paniku, a mediji ne treba da se bave kataklizmičnim prognozama da će sve poskupeti. Treba pravilno ljude >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << informisati, panika nam ne treba. Ne bi trebalo da bude dramatičnih posledica na tržištu, svakako da ima štete, ali ne kataklizmične“, kazao je on.

Suša je ove godine, prema preliminarnim podacima, u proseku napravilu štetu na svim kulturama oko 30 odsto.

„Očekujemo da se u narednih nekoliko dana prikupe svi podaci, na osnovu kojih ćemo praviti poređenja sa prethodnim godinama“, kazao je Jovanović.

On je rekao da su najpogođenije ratarske kulture na teritoriji Srednjeg Banata, i da se procenjuje, prema još uvek nezvaničnim podacima, da će rod kukuruza biti 42 odsto manji u odnosu na višegodišnji prosek, suncokret oko 30 odsto, a soja oko 15 odsto.

Ocenio je i da stanje u pogledu sistema za navodnjavanje nije dovoljno dobro i da se očigledno nije dovoljno ulagalo.

„Dosta treba da se uradi kada je reč o sistemima za navodnjavanje... Problemi se tu osećaju“, kaže.

On je rekao i da je šteta veća kod malih domaćinstava, kao i rizici, nego kod velikih proizvođača koji su spremni više da ulože u zaštitu.

Rizici mogu da se ublaže i osiguranjem, a u tom pogledu potrebno je da se proizvođači na odgovarajući način informišu kod osiguravajuće kuće i dodatno edukuju.

Dobro je što država donosi mere za pomoć poljoprivrednicima, kaže Jovanović, ali treba razmisljati dugoročno. „Finansijska pomoć nije dovoljna, treba postaviti sistem“.

Ipak, Jovanović kaže da je „priča kompleksnija od upiranja prstom u jednu ili drugu stranu“.

Sistemski država treba da planira podsticajne mere, i činjenica je da to radi, dodaje, a oni koji treba da koriste te podsticajne mere treba više da se informišu.

Jovanović je upozorio i da se na vreme treba baviti sledećom godinom.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.