Izvor: Politika, 08.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još ništa od slovenačkih penzija

Građani Srbije koji čekaju slovenačke penzije, moraće da čekaju i dalje na rešenje svog problema. Vlada Srbije je pripremila sve što je potrebno za vođenje pregovora i zaključenje sporazuma o socijalnom osiguranju sa Slovenijom, ali "Republika Slovenija još nije pokazala rešenost da prihvati inicijativu za otpočinjanje pregovora", navedeno je u vladinom odgovoru na poslaničko pitanje Vladana Batića (DHSS), koji je juče dostavljen Skupštini Srbije.

Batić je u pitanju vladi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << naveo da mu se obratilo nekoliko članova Inicijativnog odbora za rešavanje statusa slovenačkih penzija, a reč je o više od 3.000 građana koji su godinama uplaćivali doprinose u Fond za socijalno i penzijsko osiguranje bivše republike bivše SFRJ. Batić je, takođe, naveo da Srbija nema sporazum samo sa Slovenijom i da zbog toga mesečno gubi milion evra, konstatujući da naša država, uprkos tome, nije pokazala neko naročito interesovanje da ovaj problem reši.

U vrlo opširnom vladinom odgovoru navedeno je šta je sve naša država preduzimala kako bi problem rešila, ali da je "slovenačka strana isticala da ne planira zaključenje sporazuma u dogledno vreme, jer ima veliko opterećenje budžeta po osnovu obaveza prema Evropskoj uniji, pa ne može da dozvoli ′neplanirane isplate′".

Vlada je, takođe, navela da se u slučaju regulisanja prava penzionera i isplata penzija radi o stečenim pravima, pa se obaveze po ovom osnovu ne mogu smatrati nepredviđenim. U vladinom odgovoru kaže se da je u junu ove godine otpravnik poslova Ambasade Srbije u Ljubljani razgovarao s Markom Štroasom, državnim sekretarom u Ministarstvu za rad, porodicu i socijalna pitanja Slovenije, o otpočinjanju pregovora između dveju država u cilju zaključivanja sporazuma o socijalnom osiguranju. Štroas je kazao da je slovenačka strana pripremila predlog teksta sporazuma koji je baziran na modelu sporazuma koji je Slovenija potpisala sa Bosnom i Hercegovinom u februaru ove godine, ali da se čeka saglasnost slovenačke vlade. Međutim, kako kaže naša vlada, Slovenija ne pokazuje spremnost za počinjanje pregovora.

Inače, u vladinom odgovoru Vladanu Batiću, navedeno je da su slovenačkoj strani dostavljeni ažurirani podaci o broju korisnika prava na penziju, koji su to pravo ostvarili u periodu od 25. juna 1991. godine do 31. marta 2007, a koji su deo staža osiguranja navršili u Sloveniji. "Prema poslednjim podacima, Srbija isplaćuje penzije za 10.175 korisnika."

M. Č.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.