Još jedna kontra Americi? Rusija uvodi kriptovalute

Izvor: B92, 30.Jun.2023, 19:32

Još jedna kontra Americi? Rusija uvodi kriptovalute

Rusija uvodi kriptovalute na velika vrata.

Tamo će kriptovalute postati zakonsko sredstvo plaćanja, podvrgnuto strogim kontrolama.

Kriptovalute će postati zakonsko sredstvo plaćanja podvrgnuta strogim kontrolama u Rusiji jer upotreba digitalnih sredstava ubrzano raste, izjavio je šef Komiteta Državne dume za finansijska tržišta Anatolij Aksakov, prenosi Bizportal.

Trgovci kriptovalutama „žele da budu legalizovani“ jer su „spremni da rade u legalnom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prostoru jer… (strane) banke se ponekad plaše da stupe u interakciju sa ruskim bankama i izvrše poravnanja sa Rusijom“, rekao je on.

Prema Aksakovu, digitalne valute bi mogle da se koriste u spoljnotrgovinskim transakcijama i neophodno je kontrolisati njihovo „kretanje“ kako bi se izbegle „nepravilnosti“.

Upotreba digitalnih valuta je ograničena u Rusiji zbog restriktivnog zakonodavstva, uključujući zakon predsednika Vladimira Putina o digitalnim finansijskim sredstvima iz 2020. godine, koji je legalizovao kriptovalute, ali je zabranio njihovu upotrebu za robu i usluge.

Međutim, rusko Ministarstvo finansija je nedavno ukazalo na prednosti koje digitalne valute mogu da ponude, kao što su nepostojanje korespondentskih računa, trenutne transakcije i praktično nikakve procedure poštovanja, koje bi trebalo uzeti u obzir u spoljnoj trgovini.

Ove godine Rusija je postala druga po veličini zemlja za rudarenje kriptovaluta na svetu, prema Bitriveru, najvećem nacionalnom rudaru bitkoina.

Još uvek ne postoje jedinstveni međunarodni zakoni koji regulišu kriptovalute, koje su poznate po svojoj visokoj volatilnosti. Najpopularniji kripto, bitkoin, vredeo je delić centa kada je lansiran 2009. i porastao je na skoro 69.000 dolara po novčiću u novembru 2021. Cena bitkoina je trenutno 28.480 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.