Jemen zabranio uvoz iz Švedske

Izvor: B92, 09.Jul.2023, 08:06

Jemen zabranio uvoz iz Švedske

Jemenski šiitski pokret Huti koji kontroliše sever zemlje, zabranio je danas uvoz iz Švedske, u znak protesta zbog cepanja i spaljivanja Kurana u Stokholmu.

"Jemen je prva islamska zemlja koja je zabranila uvoz švedske robe nakon skrnavljenja svete knjige muslimana najsvetije“, prenela je lokalna TV Al Masirah izjavu ministra trgovine, prenosi Rojters.

On je naveo da je uvoz iz Švedske "skroman", ali da ova odluka ima simboličku vrednost i da je zabrana bila najmanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << što bi Huti mogli da učine. Ministar je takođe pozvao druge islamske zemlje da slede ovaj primer.

Kako podseća britanska agencija, muškarac je ispred centralne džamije u Stokholmu krajem prošlog meseca, pocepao i spalio Kuran, na prvi dan muslimanskog praznika Kurban-bajrama. Akcija je izazvala negodovanje u islamskim zemljama, od kojih je nekoliko pozvalo švedske izaslanike da osude taj čin.

Švedska je saopštila da ne može da zabrani demonstracije zbog pravila slobode govora. Ministar pravde Gunar Stromer je rekao prošle nedelje da švedska vlada analizira situaciju i razmatra mogućnost promene zakona, odnosno da paljenje Kurana i drugih svetih knjiga učini nezakonitim, budući da su, kako je naveo, nedavna spaljivanja Kurana podrila bezbednost Švedske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.