Jelašić: MMF će pitati odakle novac

Izvor: B92, Tanjug, 14.Maj.2010, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jelašić: MMF će pitati odakle novac

Beograd -- Međunarodni monetarni fond (MMF) će sigurno zanimati odakle će se naći novac za povećanje zarada u javnom sektoru, kaže odlazeći guverner NBS Radovan Jelašić.

Guverner Narodne banke Srbije u ostavci je podsetio da budžetski prihodi na početku ove godine pokazuju da se ostvaruje predviđeni plan, ali da nema potrebnog povećanja, što je preduslov za sprovođenje ovakve namere.

Odmrzavanje plata i penzija bez povećanja budžetskih prihoda >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << može da ima negativne posledice na inflaciju, javni dug, cenu kredita i investicije, upozorio je guverner Narodne banke Srbije (NBS) u ostavci Radovan Jelašić.

On je podsetio da se država obavezala da se izdaci za penzije sa 13 odsto smanje na deset odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a za zarade u javnom sektoru sa deset na osam odsto do 2015. godine.

Prema njegovim rečima, definisanje toga kako i kada će se izaći iz zamrzavanja plata i penzija do kraja 2010. ključno je i sa stanovišta daljeg planiranja monetarne politike.

"Ima nekoliko ideja na stolu - koliko puta će da se vrši indeksacija i na koji način - ali nadam se da će novac odlučiti šta će biti krajnji ishod", rekao je Jelašić napominjući da ne bi bio zadovoljan ukoliko bi se država odlučila za dodatno zaduživanje u zemlji ili inostranstvu.

Jelašić je ukazao i na mogući scenario ukoliko bi plate i penzije bile i dalje zamrznute. U tom slučaju, naglasio je on, došlo bi do održavanja niske stope inflacije i daljeg smanjenja referentne kamatne stope. Takođe, ne bi došlo do povećanja javnog duga, što bi dovelo do smanjenja premija rizika, a država bi se jeftinije finansirala u dinarima.

To bi otvorilo put i obezbedjivanju jeftinijih sredstava za investicije i kredite, a sve to bi imalo za rezultat manji pad životnog standarda. "U drugom scenariju, dogodilo bi se sve suprotno od toga", naglasio je Jelašić.

On je pozdravio najavu donošenja Zakona o fiskalnoj odgovornosti, ali je naglasio da je potrebno i formiranje Fiskalnog saveta, čija će osnovna nadležnost biti da javno saopšti ko nije ispoštovao dogovorena fiskalna ograničenja.

Jelašić je podsetio da su ranije predlagana rešenja bila da se u Ustavu Srbije jasno napiše koji nivo godišnjeg budžetskog deficita i ukupnopg jasnog duga ne sme da se predje, ali da taj predlog nije usvojen.

Zato je, da bi se obezbedila efikasnosti primene Zakona o fiskalnoj odgovornosti, potrebno osnivanje Fiskalnog saveta, u kome će sedeti odgovorni ljudi, naglasio je Jelašić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.