Izvor: B92, 17.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jelašić: Ko je vršio pritisak na NB

Beograd -- Radovan Jelašić je rekao za B92 da ne želi da veruje da je dojučerašnji viceguverner Dejan Simić primio mito.

Guverner Narodne banke Srbije je rekao da su zbog likvidacije Kreditno eksportne banke na Narodnu banku vršili pritisak i TBI grupa, akcionar ove banke i izraelska ambasadorka u Beogradu.

Guverner kaže da ima snimak razgovora sa izraelskom amabasadorkom Jafom Bena Ari, koja ga je zvala u vezi sa Kreditno eksportnom bankom: "Ja sam bio prozvan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da sam čovek koji smatra da je sve što dolazi iz Izraela, sve što ima jevrejsko poreklo, da je to prljav novac, da ja sam ovde kao neka brana. Samo sam slušao, ne mogu da komentarišem takve optužbe."

Izraelska ambasadorka je rekla da nema nameru da komentariše tu izjavu. Pravni zastupnik Kreditno eksportne banke Aleksandar Lojpur kaže da je guverner ucenjivao akcionare pošto su u aprilu 2004. protiv Jelašića podneli krivičnu prijavu. Navodno, Jelašić je akcionarima zapretio da će oduzeti dozvolu za rad i TBI Dunav osiguranju. "Znači, da se odreknu banke da povuku krivičnu prijavu i da plate 2 miliona evra. Suočeni sa takvom ucenom klijenti su morali da podnesu krivičnu prijavu specijalnom tužiocu, i to je i učinjeno", rekao je Lojpur.

Pošto su 29. decembra prošle godine podneli novu krivičnu prijavu protiv guvernera, akcionari su, tvrdi Lojpur, u saradnji sa tužilaštvom simulirali da su ispunili sve što je od njih navodno tražio Jelašić i odustali od daljih zahteva za vraćanje licence banci. Zbog toga guverner istog dana šalje faks akcionaru Šalomu Špilmanu u kome izražava nadu da će se dokapitalizacija Dunav osiguranja brzo okončati. Za Aleksandra Lojpura to je dovoljan dokaz da je guverner bio taj koji je ucenjivao. Radovan Jelašić s druge strane tvrdi da je upravo Šalom Špilman, direktor TBI grupe, u više navrata vršio na njega pritisak.

"Da bi nam tražio da dokapitalizuje banku u stečaju. Mi smo rekli da tako nešto ne postoji, onda je tražio da kupi drugu banku, mi smo rekli da ne možemo jednom akcionaru kojem smo oduzeli licencu da mu sutra damo saglasnost da kupi drugu, da bi čovek mrtvo 'ladno rekao da nemojmo potcenjivati šta sve oni mogu uraditi."

Povezane firme unutar TBI grupe, među kojima su i akcionari Kreditno eksportne banke su, kaže Jelašić, po pravilu imale manje od 15 odsto vlasništva, pošto je za veći procenat potrebna saglasnost Narodne banke i jasna vlasnička struktura. Te firme su osnovane nekoliko meseci pre kupovine, sa kapitalom od nekoliko desetina hiljada evra, da bi kupili banku za skoro dva miliona evra.

Jelašić: Prisluškujte me, ako to već ne radite

Guverner Narodne banke Srbije kaže da sam snima sve telefonske razgovore koje obavlja iz svoje kancelarije jer je to najbolji način provere s kim je o čemu razgovarao. Jelašić je zamolio nadležne državne organe da ako to još ne rade počnu da ga prisluškuju.

"Ako nema još nikakvih prislušnih uređaja, ja molim da dođu i u stan i da nešto ugrade u telefon i u NBS. Ja molim njih da to urade, pošto je to najbolja odbrana, ali to onda treba da znaju i svi oni koji će sutra da se javljaju, da zvrckaju. Mislim da to nije moj već problem svih drugih koji se namerno javljaju", kaže Jelašić.

Guverner je najavio da će jedan od prvih zadataka biti izrada pravilnika po kom će svi razgovori s guvernerom obavezno biti snimani. "Svi koji budu tražili razgovor moraće to da učine i službenim pitem i s temama o kojima žele da razgovaraju, Ako ne budu pristali na snimanje razgovora, neće biti ni susreta. Od tog principa u radu neće biti izuzeti ni novinari", rekao je Jelašić.

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić izjavio je u emisiji Kažiprst radija B92 da u narednih trideset dana neće birati novog viceguvernera, koji bi došao na mesto Dejana Simića, koji je razrešen funkcije. Jelašić je izjavio da razmišlja o tome da, ako se dokaže da Simić nije kriv, njemu ponovo ponudi to mesto. "Ako se dokaže da zaista nije kriv da mu eventualno predložim, ali sam siguran da i ako mu ponudim on se sigurno neće toga primiti, pošto vas ovde mogu uprljati za 5 minuta više nego što vas vaša sopstvena majka može oprati", izjavio je guverner.

Narodna banka Srbije "pozdravila" je podnošenje krivične prijave specijalnom tužiocu za organizovani kriminal protiv guvernera Radovana Jelašića, koju je podneo advokat Kreditno-eksportne banke. "Zbog ugleda institucije i javne funkcije guvernera, Narodnoj banci i guverneru je od najvećeg interesa da specijalni tužilac za organizovani kriminal što pre razmotri tu krivičnu prijavu, utvrdi činjenično stanje i o tome obavesti javnost", navodi se u saopštenju. Centralna banka je izrazila očekivanje da će hitno utvrđivanje činjenica povodom slučaja Kreditno-eksportne banke "onemogućiti plasiranje u javnost neistinitih izjava i tumačenja predstavnika ove banke"

Širina činjenica

Ministar unutrašnjih poslova kaže da su sve relevantne činjenice u slučaju korupcije u Narodnoj banci Srbije dostupne istražnom sudiji i da istraga treba da utvrdi šire i uže činjenice. "To znači i šire od Ivice Dačića. Tu je bilo više ljudi, ne samo Dačić", rekao je Jočić, ali nije želeo da precizira da li je predsednik Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije bio tog dana u stanu uhapšenog viceguverenera NBS Dejana Simića.

"Nemam informaciju da je generalni sekretar Vlade Dejan Mihajlov razgovarao s Dačićem, ali imam informaciju da razgovara s mnogima, pogotovo s predsednicima poslaničkih grupa, i to više puta tokom dana", rekao je Jočić za Politiku.

Mihajlov dematuje

Generalni sekretar Vlade Srbije Dejan Mihajlov demantovao je da je neposredno pre hapšenja Simića zvao Dačića kako bi ovaj napustio Simićev stan. Mihajlov u reagovanju objavljenom u Blicu navodi da je na dan hapšenja s Dačićem razgovarao isključivo i samo o imenovanju koordinatora za Kosovo i Metohiju, kao što je to činio i s velikim brojem stranačkih i državnih funkcionera, jer je to trebalo da bude na sednici Vlade sutradan. "O temi navedenoj u Blicu nismo ni mogli da razgovaramo jer niti sam bio upoznat sa akcijom pripadnika MUP, niti funkcija na kojoj se nalazim omogućava da takvim informacijama uopšte raspolažem", piše Mihajlov.

"Sa Simićem ide i Jelašić"

Verica Barać kaže da guverner NBS mora da da ostavku ako sud utvrdi da je viceguverner primao mito. Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije kaže da Radovan Jelašić u tom slučaju mora da podnese ostavku iz moralnih i političkih razloga. "Sigurno je da postoji odgovornost Jelašića ako je viceguverner umešan u korupciju", ocenila je Verica Barać za Blic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.