Jelašić: Inflacija osam odsto

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Sep.2009, 11:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jelašić: Inflacija osam odsto

ČAČAK - Trenutna inflacija u Srbiji je osam odsto i očekujem da će do kraja godine iznositi devet, izjavio je guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić.

"Naš originalni plan je bio šest, plus, minus dva odsto za iduću godinu, pod pretpostavkom da kontrolisane cene neće porasti za više od 13 odsto."

On je rekao da godinu dana posle krize makroekonomski uslovi su se stabilizovali i da nema više smanjenja privrednog rasta i povećanja trgovinskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << deficita.

"Po ovoj postojećoj situaciji, budžet je kratak svakog meseca od 10 do 12 milijardi dinara, što mora da se nadomesti sa dodatnim zaduživanjem i jako je važno da se vratimo na prethodne uslove gde smo bili pre godinu dana, ili će u suprotnom doći do povećanja javnog duga."

"Jako je važno da i budžet naredne godine bude restriktivniji, deo toga je i dogovor sa Međunarodnim monetarnim fondom. Vezano za to narednih nekoliko nedelje treba provesti aktivno", rekao je Jelašić.

Guverner je poredeći jul prošle i ove godine, rekao da je smanjen broj zaposlenih za oko 160.000.

"To se reflektuje i na priliv u budžet, što se tiče poreza na dohodak, isto tako i doprinosa. Ako dođe do povećanja bruto društvenog proizvoda sledeće godine od 1,5 odsto i nastavi pozitivan trend, ne znači da će se negativni bilans preko noći izmeniti."

"Važno je da naredne godine budžetski deficit bude manji, nego što je ove godine, očekuje se da iznosi oko 4,5 odsto, ali da bi naredne taj deficit bio manji jako je važno da država postigne dodatne uštede", zaključio je Jelašić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jelašić: Inflacija devet odsto

Izvor: B92, 22.Sep.2009, 20:40

Beograd -- Vlada Srbije i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) potpisali su ugovor o zajmu za projekat izgradnje Koridora 10, u vrednosti od 150 miliona evra...Ministarska finansija Srbije Dijana Dragutinović je kazala da je kredit za dve deonice na autoputu od Niša do Dimitrovgrada odobren na...

Nastavak na B92...

Jelašić: Inflacija devet odsto

Izvor: Capital.ba, 23.Sep.2009

BEOGRAD, Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić rekao je da je trenutna inflacija u Srbiji osam odsto i da očekuje da će do kraja godine porasti na devet odsto. Jelašić je rekao da je veoma važno da se sledeće godine smanji budžetski deficit koji je ove godine 4,5 odsto. Prema njegovim...

Nastavak na Capital.ba...

Inflacija do kraja godine devet odsto

Izvor: S media, 23.Sep.2009

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić rekao da je trenutna inflacija u Srbiji osam odsto. Do kraja godine će porasti na devet odsto. ..Jelašić je rekao da je veoma važno da se sledeće godine smanji budžetski deficit, koji je ove godine 4,5 odsto...Prema njegovim rečima, manjak novca...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.