Jelašić: Đavo odneo šalu sa CHF

Izvor: B92, 13.Jul.2011, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jelašić: Đavo odneo šalu sa CHF

Beograd -- Radovan Jelašić, bivši guverner Narodne banke kaže da bi građani koji su se zadužili u švajcarcima trebalo bar deo svojih dugova da konvertuju u drugu valutu.

On u intervjuu za B92 kaže da su bankarski proizvodi u švajcarcima bili mamac za brz profit, ali da su se mnoge banke opekle jer zbog naglog jačanja švajcarca sve više građana ima problema sa vraćanjem kredita.

"Banke već u poslednje dve-tri godine ni pod razno ne nude proizvode u švajcarcima, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jer mnoge su se itekako opekle u takvoj vrsti finansiranja, i tačno znaju sve je to bio kratkoročni profit koji je itekako lepo izgledao u bilansnim sumama, doneo jedan značajan profit. Međutim na srednji ili dugi rok i kod ovoga se dokazalo da je „đavo odneo šalu" i da račun pre ili kasnije uvek stigne", kaže Jelašić.

On podseća i da je velikom zaduživanju u ovoj valuti "kumovala" i država, koja je švajcarac promovisala kao najsigurniju valutu za zaduživanje.

"Dozvolite mi da vas podsetim da su neki ministri su javno pričali 2007, ’08, ’09 godine da nema ništa lepše na svetu nego zadužiti se u švajcarcima, da bi svi trebalo da se zadužuju u švajcarcima pošto je to najniža kamatna stopa. Međutim, svi koji su to uradili, prilično su debelo platili u poslednjih par godina. Ako građani bolje pogledaju koliko danas duguju u evrima, odnsono u dinarima, videće da nezavisno od toga što su mnogi glavnicu vraćali nekoliko godina, danas duguju mnogo više nego što su dugovali pre dve tri godine i to isključivo zahvaljujući tome što je švajcarski franak značajno ojačao", kaže Jelašić.

Jelašić kaže i da je nezahvalno dati savet građanima šta treba da urade sa svojim kreditima koji su indeksirani u švajcarskim fancima, ali činjenica da je samo u poslednja četiri radna dana švajcarac je ojačao za oko 6-7 odsto, dovoljno govori da bi građani bar deo dugova trebalo da konvertuju u evro ili u dinare.

"Pričalo se mnogo puta da bi bilo dobro da građani konvertuju svoja potraživanja iz švajcarca u evro,naravno ako postoji mogućnost, onda i u dinare, pre svega ako je to neki kratkoročni srednjoročni kredit. Nezahvalno je danas reći da li vredi preći u drugu valutu, međutim možda bi imalo smisla da oni koji su uzeli kredit isključivo u švajcarcima možda jedan deo svog kredita konvertuju u evro, odnosno dinar pošto je nezahvalno da se predvidi šta će biti u bliskoj budućnosti", kaže Jelašić.

On navodi i primer Mađarske koja je donošenjem određenih mera rešila da pomogne svojim građanima da vrate kredite koje su uzeli u švajcarcima.

"Najveći broj građana kada se zadužio u švajcarskim francima odnos forinte i švajcarskog franka bio je 1:150-160, a trenutno je to na istorijskom maksimumu od 230. U mađarskoj postoji mogućnost svaki građanin da uđe u banku da traži da mu se fiksira kurs sledece 3,5 godine na nivou od 180 i da za razliku od 180 do sadašnjeg kursa na tržištu da mu banka odobri jedan dodatni kredit, za sledeće tri ipo godine, na koji će mu se obračunavati kamatna stopa koja je trenutno važeca na međubankarskom tržistu koja iznosi oko 7-8 odsto", objašnjava Jelašić.

On međutim upozorava da je nemoguće oceniti efete ovih mera jer se ne nože predvideti kakav će kurs švajcarskog franka prema forinti biti za 3,5 godine i da se može destiti da građani završe u još većim dugovima ako kurs bude visok.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Radovan Jelašić: Švajcarac je i bankama došao glave

Izvor: SEEbiz.eu, 14.Jul.2011, 15:20

BEOGRAD - "Banke već u poslednje dve-tri godine ni pod razno ne nude proizvode u švajcarcima, jer mnoge su se itekako opekle u takvoj vrsti finansiranja".

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.