Izvor: B92, Beta, 23.Dec.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jelašić: Biće aranžmana sa MMF-om

Beograd -- Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić kaže da je gotovo izvesno da će Srbija sklopiti aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

"Na osnovu onoga što je urađeno u prethodnih nekoliko dana, svi preduslovi MMF-a su sada ispunjeni", kazao je on na Skupštini Privredne komore Srbije. Guverner NBS rekao je da će aranžman sa MMF-om za Srbiju biti "makroekonomsko sidro" i da će biti garancija za jasnu i koherentnu makroekonomsku politiku Srbije. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Centralna banka će smanjivati referentnu kamatnu stopu ukoliko bude inflacija smanjena, pa će krediti biti jeftiniji, kazao je on i dodao da monetarne mere neće biti dovoljne da se kriza prevaziđe.

"Kad bi neko Ju-Es stilu ponudio beskamatni kredit da zadrže proizvodnju na ovom nivou u Srbiji, što bi značilo proizvodnju za zalihe, ja verujem da ne bi prihvatili", kazao je Jelašić i dodao da je sadašnji problem proizvođača nedostatak kupaca.

"Najveći problem i u Srbiji i u Evropskoj uniji je kako plasirati robu i kome naplatiti to što se plasiralo", kazao je Jelašić i dodao da rešavanje krize u inostranstvu utiče i na Srbiju, jer kriza u Evropskoj uniji otežava i izvoz srpskim preduzećima.

Prema njegovoj oceni, Srbija ne može da omekša fiskalnu disciplinu da bi našla sredstva da prebrodi krizu, što neke zapadne zemlje rade.

Jelašić je rekao da Srbija po tom pitanju nije bila restriktivna u dobrim vremenima, pa su sredstva od privatizacije i drugih izvora potrošena.

Kako je dodao, Srbija ne može da povećava rashode poput zemalja Evropske unije, jer one iz evropskih fondova mogu dobiti pomoć na koju Srbija, pošto nije članica, ne može da računa.

Srbija treba da ulaže u infrastrukturu, poput Koridora 10 i energetske infrastrukture, jer će to otvarati radna mesta i doneti korist u budućnosti, rekao je Jelašić i dodao da ta ulaganja treba povećati na uštrb potrošnje.

Jelašić je rekao da je NBS donela olakšice za pojedince, banke i preduzeća i da će pripremati i nove mere za preduzeća.

Na pitanje o tome šta bi za Srbiju značilo ukoliko budžet ne bude usvojen na vreme u Skupštini Srbije, Jelašić je rekao da bi privremeno finansiranje značilo da će se manje trošiti, ali da bi ipak bilo bolje da Srbija u 2009. godinu uđe sa usvojenim budžetom.

Guverner NBS-a kazao je da bi bilo dobro da se posle prvog tromesečja proveri da li su budžetski prihodi dovoljni da se realizuju predviđeni rashodi ili je potrebno smanjiti planove potrošnje.

Prema njegovim rečima, to je mnogo bolje nego da se u oktobru shvati da su prihodi dovoljni samo za 10 meseci, a ne za svih 12.

"U ovim vremenima takva odgovornost je mnogo značajnija nego u nekim lepšim vremenima", kazao je Jelašić.

Na pitanje da proceni inflatorne pritiske, on je kazao da treba tek videti kako će se kretanje dinara odraziti na inflaciju u narednoj godini i kako će se odvijati kraj budžetske godine, jer su krajem godine veći pritisci za izdatke, a to će se reflektovati u prvom tromesečju 2009. godine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jelašić: Aranžman sa MMF-om nije ugrožen

Izvor: Mondo, 23.Dec.2008

Aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom neće biti ugrožen ako se do kraja godine ne usvoji budžet, jer je zahtev MMF-a bio samo da ga usvoji Vlada i nije insistirano na usvajanju u parlamentu, izjavio je guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić.

Nastavak na Mondo...

Jelašić:Srbija će sklopiti aranžman sa MMF-om

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 23.Dec.2008

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić izjavio je danas da je gotovo izvjesno da će Srbija sklopiti aranžman sa Medjunarodnim monetarnim fondom (MMF). On je rekao da će aranžman sa MMF-om za Srbiju biti "makroekonomsko sidro" i da će biti gara ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Jelašić: Izvestan aranžman Srbije sa MMF

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Dec.2008

BEOGRAD - Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić izjavio je danas da je gotovo izvesno da će Srbija sklopiti aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom..."Na osnovu onoga što je urađeno u prethodnih nekoliko dana, svi preduslovi MMF-a su sada ispunjeni", kazao je on na Skupštini...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.