Jeger: Srbija može da preživi oluju

Izvor: TvojPortal.com, 29.Sep.2011, 10:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeger: Srbija može da preživi oluju

/bizlife.rs/Srbija ima znatne faktore sigurnosti (buffers) protiv novih šokova i kriza, kaže šef misije Međunarodnog monetarnog fonda za Srbiju Albert Jeger.


On navodi da su rezerve valuta u centralnoj banci na relativno visokom nivou, bankarski sistem ima visok stepen likvidnosti, njegova kapitalizacija je takođe na visokom nivou, a tu je fleksibilan kurs. Jeger je istakao da je "veoma važno održati fiskalnu disciplinu, ali uzevši u obzir pomenute faktore sigurnosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << optimistični smo da Srbija može da prebrodi oluju".
Šef misije MMF-a za Srbiju veruje da će Upravni odbor MMF-a odobriti okvirni sporazum o stend-baj aranžmanu postignut početkom septembra sa Vladom Srbije. Jeger kaže i da se od Vlade Srbije očekuje da u bliskoj budućnosti preduzme određene korake u cilju usvajanja pomenutog sporazuma. "Očekivanje je da Skupština postigne sporazum o rebalansu budžeta za 2011. u dogovorenoj formi. Još dva važna zadatka su fiskalna odgovornost - što znači implementacija budžeta za ovu godinu, a potom i budžetskog predloga za narednu godinu. Postoje fiskalna pravila koje je Srbija već usvojila prošle godine", kazao je Jeger.
On je dodao da se na planu investicija u kratkoročnom periodu očekuju ozbiljna nastojanja u cilju veće fleksibilnosti tržišta rada uzevši u obzir visoku stopu nezaposlenosti. Takođe se od Beograda očekuju specifični koraci za poboljšanje implementacije i planiranja infrastrukturnih projekata što je vrlo važno za ekonomski rast. "I, svakako, očekujemo održanje finansijske discipline u državnim preduzećima", dodao je on.
*izvor: www.tanjug.rs

ekonomijaSrbijaMMFalbert jeger

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.