Jeftiniji automobili od 1. januara

Izvor: B92, 06.Dec.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeftiniji automobili od 1. januara

Beograd -- Novi automobili, proizvedeni u EU, trebalo bi da od 1. januara 2009. budu jeftiniji nakon smanjenja carina usled jednostrane primene Trgovinskog sporazuma s EU.

Prodavci automobila nisu zadovoljni, jer od kako je najavljeno smanjenje carina, ali i uz finansijsku krizu, posao ne ide baš najbolje. Prodavci automobila kažu da je poslednjih meseci, što zbog finansijske krize, što zbog iščekivanja da se carine prepolove prodaja znatno opala.

Ukoliko zaista >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dođe do smanjenja carina, uvoznici će se dobro pripremiti, dok su pojedini prodavci već snizili cene za procenat smanjenja carina.

"Klijentu će biti pristupačniji automobili, barem iz tog razloga smanjenja carinskih stopa, a jedan deo će se smanjiti i prodajna cena. Što se tiče drugih stvari, mislim da ćemo imati realne parametre kako funkcioniše Evropa i gde bismo trebali da se popravimo i unapredimo", kaže Branislav Kunić iz "Autokomerca".

"Za naš posao prodaje polovnih automobila mislim da će to pozitivno da utiče. Ako sve bude kao što se najavljuje, biće pristupačnije kupcima, biće veća prodaja i veća kupovina polovnih automobila", očekuje Milan Krstić, auto plac "Siti kar".

Od 1. januara sledeće godine za automobil koji košta 20 hiljada evra trebalo bi da uštedite i do dve hiljade evra.

Ekonomista Saša Đogović smatra da građani imaju mnogo važnijih životnih potreba od kupovine automobila i da zato, najavljeno smanjenje carina, ipak, neće doneti očekivani porast prodaje vozila.

"Ukoliko se realizuje najavljena odluka mislim da bi to moglo, uz pojeftinjenje automobila, da dovede tokom sledeće godine do određene pojačane tražnje, ali svakako neće to biti nikakav bum, upravo usled ovakvih efekata finansijske krize koje nas tek očekuju tokom 2009", kaže Đogović.

Đogović navodi da postoje indicije da bi se mogla zadržati postojeća carinska stopa.

Iako carina ne predstavlja primarni način finansiranja budžeta, sada se, kako kaže, traži svaki izvor koji bi punio budžetsku kasu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.