Izvor: B92, 10.Jun.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedan poziv ipak ne menja sve

Beograd -- Republički javni pravobranilac kaže da je Dejan Mihajlov vršio pritisak na njega da opstruira privatizaciju "Večernjih novosti".

Sead Spahović kaže da je za jučerašnju odluku Vlade da ga smeni saznao na televiziji i da ga o tome niko zvanično nije obavestio.

Na objašnjenje ministra pravde Zorana Stojkovića da je republički javni pravobranilac smenjen zato što nije štitio državnu imovinu u procesu privatizacije kompanije "Večernje novosti", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Sead Spahović odgovara da je ta kompanija tri puta tužila državu zahtevajući da sud privremeno zabrani raspolaganje akcijama "Novosti".

Spahović kaže da se po nalogu resornog ministarstva protivio tom zahtevu i da je svaki put spor rešen u korist države: "Za sve to vreme mene je telefonom zvao (sekretar Vlade Srbije Dejan) Mihajlov i traži od mene da pomognem da se donese privremena mera. Znači, da pomognem 'Novostima' da se donese privremena mera protiv države. Naravna stvar, ja ne mogu da postupam na telefonske pozive, to je prvo. Drugo, mi smo već osporili na osnovu izjašnjavanja Ministarstva kulture."

Spahović kaže da je smenjen samo dan pošto je odbio da se posle roka žali na odluku suda u korist države na zahtev Republičke direkcije za imovinu, bez pisanog zahteva.

Istovremeno, Novo Tomić, koji predstavlja deo malih akcionara, žestoko se protivi najavama novih procena strukture kapitala u "Večernjim novostima": "Jedan politički interes može biti da jedna stranka zadrži jedno moćno glasilo s velikim tiražom i ugledom koji će da joj pomogne da ostvari neke svoje interese, recimo do sledećih izbora. Drugi kažu da je interes druge prirode da se na taj način spreči ulazak jednog moćnog medijskog koncerna kao što je 'WAC' na ove prostore."

Direktor kompanije Manojlo Vukotić nije hteo za B92 da komentariše previranja između države i akcionara oko prodaje akcija "Večernjih novosti". Umesto izjave, Vukotić je zabranio snimanje u redakciji i tražio da ekipu TV B92 obezbeđenje isprati do vrata.

Stigao i demanti

U međuvremenu, iz Vlade Srbije stiglo je saopštenje u kom se demantuju navodi dojučerašnjeg javnog pravobranioca Seada Spahovića, koji je rekao da je generalni sekretar Vlade Dejan Mihajlov, u sudskom sporu kompanije "Novosti" protiv države, na njega vršio pritisak da štiti interese "Novosti".

Označivši Spahovićeve navode kao "grubo obmanjivanje javnosti", Vlada je u saopštenju navela da je Mihajlov, upravo suprotno Spahovićevim tvrdnjama, u dopisu od 30. maja od njega tražio "da se zaštiti imovina Republike Srbije". Uz saopštenje je dostavljen i dopis koji je Mihajlov uputio Spahoviću 30. maja, a pravobranilac ga primio dan kasnije, kojim se Spahović poziva da "preduzme mere iz svoje nadležnosti kako bi se sprečilo nastupanje posledica koje bi mogle da budu na štetu imovine Republike Srbije".

U Mihajlovljevom dopisu Spahoviću piše da je Vlada Srbije obaveštena da je Viši privredni sud u Beogradu 16. februara 2000. godine "u predmetu pod brojem URS 84/99 doneo presudu koja se odnosi na kompaniju 'Novosti" i koja, kao ni rešenja nadležnog republičkog ministarstva "do sada nisu realizovana", dok Komisija za hartije od vrednosti priprema privatizaciju "Novosti".

"Smatramo da je neophodno da preduzmete mere iz vaše nadležnosti, da obavestite sve nadležne državne organe o postojanju ovih akata kako bi se sprečilo nastupanje posledica koje bi mogle da budu na štetu Republike Srbije", navodi se u dopisu, uz molbu Spahoviću da vladu obavesti o postupanju po dopisu generalnog sekretara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.