Jedan lanac supermarketa prestaje da postoji

Izvor: B92, 22.Nov.2023, 09:34

Jedan lanac supermarketa prestaje da postoji

Budućnost lanca supermarketa Real konačno je poznata.

Kompanija planira da proda nekoliko poslovnica konkurenciji i da zatvori preostale prodavnice do kraja marta 2024. godine.

Real je u ponedeljak objavio da će 14 prodavnica preuzeti Rewe, tri Kaufland i jednu Edeka.

Još se čeka odobrenje Savezne kancelarije za kartele. Preostalih 45 prodavnica zatvara se zbog nedostatka kupaca.

Lanac hipermarketa Mein Real pokrenuo je u septembru samoupravni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stečajni postupak, što je uticalo na više od 5.000 radnika u 62 prodavnice i sedište u Menhengladbahu. Tim korakom cilje je bio održati poslovanje i omogućiti pregovore s konkurencijom oko mogućeg preuzimanja lokacija, prenosi Feniks magazin.

Prodaja je namenjena stvaranju perspektive za radnike.

Vlasnik lanca, finansijski investitor SCP, prvobitno je prodao Real u junu 2022., a ponovno ga je kupio u maju 2023. zbog “kritične ekonomske situacije”. SCP je 2020. preuzeo lanac Real od trgovačke grupe Metro kako bi ga razdvojio i prodao dalje. Velik broj najatraktivnijih poslovnica osigurali su Kaufland, Edeka, Globus i Rewe.

Kompanija s preostale 62 lokacije zatim je otišla u ruke preduzetničke porodice Tischendorf u leto 2022. pre nego što ju je u maju otkupio SCP.

Bojan Luncer, predsednik Uprave real GmbH, objasnio je da prenos 18 "Mein Real-Märkten" osigurava dugoročnu perspektivu za oko 1.500radnika. Uprkos intenzivnim naporima, zatvaranje prodavnica je neizbežno zbog teške situacije u kojoj se nalazi Real GmbH. Razgovori s radničkim većem trebalo bi da omoguće pomirenje interesa i socijalnog plana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.