Javni radovi ipak stižu

Izvor: Politika, 09.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Javni radovi ipak stižu



Do 10. septembra na adresu Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja stiglo je 410 prijava za organizovanje javnih radova. Pozitivno mišljenje dobilo je 197 predloženih radova, ali je, zbog ograničenih sredstava, Vladi Srbije na odlučivanje upućen paket koji sadrži više od 130 predloga. Očekuje se da će odluku o konačnom broju javnih radova koji mogu biti realizovani vlada doneti 11. oktobra.

U prvom krugu biće zaposlena 2.234 lica. Posla će biti za 1.340 nekvalifikovanih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << radnika, 691 radnika sa srednjom stručnom spremom, 52 sa višom i 151 sa fakultetskom diplomom. Da se planirano i ostvari potrebno je 213.329.721 dinar. Sprovođenje nekih projekata, kao što su oni vezani za socijalno-humanitarni rad, može krenuti odmah, dok će izvršenje preostalih zavisiti od vremenskih prilika.

– Prilikom odlučivanja vodilo se računa o ravnomernom regionalnom razvoju, pružanju mogućnosti za zapošljavanje rizičnih grupa i onih kategorija koje imaju šanse da posle ovog privremenog dobiju svoj stalni posao – kaže Sanja Gavranović, savetnik u Odeljenju za normativne poslove i nadzor Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja.

Pristigle predloge razmatrala su nadležna ministarstva (na primer, Ministarstvo ekologije one o sanaciji divljih deponija ili Ministarstvo rada i socijalne politike o pružanju pomoći starim i iznemoglim licima), a potom i Komisija sastavljena od predstavnika 12 ministarstava i Nacionalne službe zapošljavanja (NSZ). Zbog zakasnele realizacije celokupnog projekta, međutim, još se ne zna kako će se tretirati – kao javni radovi za 2007. ili za 2008. godinu?

– Nažalost, čak 60 prijava je odbačeno iz formalno-pravnih razloga, kao što su nepoštovanje rokova ili nepotpuna dokumentacija, ali se primećuje i nedostatak ideja kod predlagača. Čak 150 predloga, naime, odnosilo se na pomoć starim i bolesnim licima, invalidima i uopšte ugroženim kategorijama, a mnogo i na očuvanje i zaštitu životne sredine, čišćenje rečnih obala, sanaciju deponija, uređenje zelenih površina, školskih dvorišta i putne infrastrukture – kaže naša sagovornica.

Javni radovi trajaće u proseku od četiri do šest meseci, neki kraće, a ima i onih koji će zahtevati angažovanje radnika u toku cele godine.

Vlada Srbije je, međutim, odluku o raspisivanju konkursa donela sredinom jula, kada je već podosta novca otišlo iz budžeta.

Nadoknade će obezbeđivati vlada, ali će određene radove sprovoditi rukovodstva opština ili javnih ustanova. Radnik sa niskom stručnom spremom dobijaće nadoknadu u visini minimalne zarade, dakle oko 9.500 dinara, sa srednjom uvećanu za 20 odsto, oni sa višom školom još 30, a visokoškolcima će zarade biti više za 45 odsto.

– Radnici, pored toga, dobijaju sredstva za prevoz, obezbeđena im je zaštita na radu i pripada im još dva odsto na ime materijalnih troškova – rekla je za "Politiku" Radmila Bukumirić-Katić, pomoćnik ministra za ekonomiju i regionalni razvoj. – Pravo učešća na ovom "konkursu" imaju preduzeća, privredna društva, preduzetnici, zadruge, nevladine organizacije i udruženja građana. Prijave su ove godine, za razliku od prošle kada je malo opština privukla ovakva mogućnost privremenog zapošljavanja nezaposlenih, pristigle iz svih krajeva Srbije.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.