Fiskalni savet: Odmah potreban rebalans budžeta

Izvor: Blic, 23.Maj.2013, 12:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fiskalni savet: Odmah potreban rebalans budžeta

Budžetski deficit će do kraja godine iznositi više od 5,5 odsto BDP-a, odnosno oko 210 milijardi dinara, zajedno sa merama ušteda koje je Vlada već najavila. Zbog toga je neophodan hitan rebalans budžeta kako bi se izbegla moguća kriza javnog duga - rekao je Pavle Petrović, predsednik Fiskalnog saveta.

On je ocenio da bi sa sadašnjim fiskalnim kretanjima i deficit od 4,5 odsto BDP-a bio uspeh, kao i da je izvesno da će javni dug nastaviti da raste i u ovoj i u narednoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << godini.

Vlada bi kroz rebalans budžeta trebalo da obezbedi dodatnih jedan odsto BDP-a ušteda, odnosno više od 30 milijardi dinara. Ključna mera za smanjivanje deficita jeste kontrola rasta penzija i plata u javnom sektoru, pri čemu Savet smatra održivim da se odustane od povećanja od dva odsto u oktobru, a da u idućoj godini rast tih primanja bude naviše dva odsto.

- Takođe, potrebno je podmah započeti sprovođenje strukturnih reformi, uključujući i penzijski sistem i smanjenje zaposlenosti u javnom sektoru, jer ove mere ne daju rezultate odmah. Bez toga bismo vrlo brzo došli ponovo u istu situaciju i morali da kontrolišeo plate i penzije - rekao je Petrović.

Prema ranijim analizama koje je koristio Fiskalni savet, oko 20.000 - 25.000 od ukupno oko 450.000 ljudi u javnom sektoru je višak.

Petrović je rekao da bi sklapanje aranžmana s MMF-om bila neophodna garancija investitorima da će se neophodo fiskalno prilagođavanje zaista izvršiti.

Upitan da prokomentariše procenu MMF-a da bi deficit do kraja godine, zajedno sa najavljenim merama, mogao da iznosi i sedam odsto BDP-a, Petrović je rekao da između ocena stručnjaka Fonda i Saveta ne postoje kvalitativne razlike, već su pre svega metodološke. Suštinska razlika u procenama je, kaže on, najviše 0,5 odsto BDP, odnosno oko 15 milijardi dinara.

Uz deficit od 4,5 odsto u ovoj godini, u idućoj bi bilo potrebno smanjenje od dodatnih 1,5 odsto. Ipak, čak i s takvim deficitom, javni dug će sledeće godine nastaviti da raste, a otežavajuća okolnost je što strukturne reforme nisu započete ranije i to će se odraziti i na uštede u 2014.

Savet navodi da su budžetski prihodi na republičkom nivou oko 80 milijardi manji od planiranih, a da će javni rashodi, iako uglavnom dobro kontrolisani najverovatnije premašiti plan za oko 20 milijardi dinara.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Odmah potreban rebalans budžeta

Izvor: RTS, 23.Maj.2013

Fiskalni savet upozorava da su javne finansije zemlje u vrlo lošoj poziciji i da je Srbija nedovoljnim smanjenjem deficita u 2013. godini i odlaganjem reformi došla ponovo u vrlo opasnu poziciju, kada je kriza javnog duga moguća. ..Javne finansije Srbije su u vrlo lošoj poziciji i odmah je potreban...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.