Janković: Bez podrške, vi ste kao lovac u šumi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jul.2021, 11:28

Janković: "Bez podrške, vi ste kao lovac u šumi"

Nedostatak referenci i bankarskih garancija ozbiljno je narušio decenijama građen kredibilitet srpskih građevinara na svetskom tržištu. Utoliko je i razumljivo što se devizni priliv odavno ne broji milijardama dolara.

Uprkos tome, kompanije poput „Enterijera Janković“ u Novom Sadu uspevaju da se izbore sa žestokom ino-konkurencijom.

Boža Janković, vlasnik kompanije „Enterijer Janković“ govorio je za RTV o tome i o ukupnom položaju srpskog građevinarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u svetu.

Od više od 180 miliona evra, koliko su radova izvezli naši građevinari u inostranstvu prošle godine, oko 50 odsto se odnosi na stanogradnju odnosno izgradnju objekata.

"Mi smo kompanija koja 96 odsto radova radi vani, pa smo i mi deo tog kolača. Iako smo radili sa smanjenim kapacitetom, ipak smo izvezli robe oko 16 miliona evra.

Shodno geografskim prilikama, imaju četiri grupe poslova: istočno tržište (Rusija, Kazahstan, Uzbekistan itd), i tu nema promena kaže vlasnik kompanije i dodaje da imaju jako dobre ugovore, ugovorene skoro do kraja iduće godine.

Međutim, Zapad se vrlo polako budi.

"Kako mi dosta radimo u Engleskoj a ona je bila tako reći do juče u samoizolaciji, izgubili smo 30 odsto od planiranog. U Francuskoj tek sada imamo neko buđenje.

Kad su u pitanju Arapski emirati gde takođe dosta radimo, tu je bilo stanje skoro potpuno mrtvo.

Da zaključim, mi smo izuzetno zadovoljni trenutnim stanjem i nagoveštajima za dalji rad, samo je tržište dosta neujednačeno.

Problemi rada napolju su brojni. Veliki naši sistemi su se raspali. Zatim, kada su u pitanju manji projekti, prisutna je konkurencija lokalnih firmi.

Jedan od problema je nemogućnost obezbeđivanja bankarskih garancija za ozbiljne poslove kao što je to nekada bilo. Stanje na svetskom tržištu se u mđv. izmenilo više puta pa to nameće određenu strukturu, stalnu reogranizaciju, i podršku banaka, rekao je Janković.

"Mi u inostranstvu radimo po matičnim zakonima i uslovima koji važe i za njihove firme. Niko ne gleda odakle si, već samo imaš li kvalitetan proizvod i da li ti je dobra cena".

U Jankoviću očekuju duplo bolju godinu od prošle i nadaju se da bi ona mogla biti i najbolja do sada.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.