Jaka suša ozbiljno ugrozila kukuruz

Izvor: Glas javnosti, 22.Jul.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jaka suša ozbiljno ugrozila kukuruz

BEOGRAD - Ako kiša ne padne za dva-tri dana suša će ozbiljno ugroziti ovogodišnji rod kukuruza. Iako je pre neki dan na Produktnoj berzi u Novom Sadu prvi put ove godine kukuruz prodat „na zeleno“ za skoro 12 dinara za isporuku u oktobru, posle toga cene su počele da padaju, što ukazuje na to da su trgovci poverovali predviđanjima meteorologa da će vrlo brzo kiša prekinuti sušu i da će rod biti dobar.

Žarko Galetin, direktor Produktne berze u Novom Sadu ističe da cena >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << kukuruza iz prošlogodišnjeg roda trenutno ima sasvim jasnu tendenciju pada. Prošle nedelje cena se sa 15 dinara spustila na 14,8 da bi juče zabeležila drastičan pad, spustila se na samo 14 dinara.

Ipak, kako dodaje Galetin, veliki deo trgovanja odvijao se na nivou od 14,7 dinara za kilogram, bez uračunatog PDV-a.

- Jedan veliki kupac sada kupuje kukuruz da bi ga prodao u vreme berbe, kada bi prema njegovim procenama cena trebalo da bude bar 12 dinara - kaže Galetin, koji smatra da će od sada pa do berbe cena varirati u rasponu od 11 do 14 dinara. On prognozira da će cena i dugoročno ostati stabilna i dosta visoka, i pored toga što će u Srbiji i regionu biti dovoljno kukuruza. Razlog tome je što je na svetskom nivou zasejano osam odsto manje kukuruza, a očekuje se i da će zbog poplava u Severnoj Americi rod biti lošiji. Takođe, i u Argentini, koja je drugi najveći proizvođač kukuruza na svetu, rod će podbaciti zbog masovnih protesta zemljoradnika. Ove okolnosti, skopčane sa većom potražnjom kukuruza radi proizvodnje etanola, učiniće da cena kukuruza u celom svetu, pa i u Srbiji, ne padne ni naredne godine.

SAMO STABLJIKA

Vlasnici nekih njiva moraće potpuno da dignu ruke od pojedinih parcela jer iz raznoraznih razloga biljka kukuruza nije porasla ni pola metra dok će drugi pokušati da ovaj usev pokose i osuše, a kasnije ga koriste umesto sena za ishranu stoke. „NJiva je bila dobro nađubrena stajskim đubrivom i zbog nedostatka vlage stabljika se suši. Pošto se zrno nije formiralo ne mogu da ga iskoristim za siliranje, već ću ga pokositi i balirati kao travu kako bih bar stabljiku iskoristio za ishranu stoke“, kaže poljoprivrednik Dragan Đokić.

Branislav Mijatović iz Unije mačvanskih seljaka, kaže da na tom području suša već uzima svoj danak i da je jedina nada da će danas pasti kiša, kako najavljuju meteorolozi.

- Ako bude kiše, rod će najvećim delom biti sačuvan, mada će i tada biti ispod očekivanog. Međutim, ako ni sada ne bude kiše prinosi će sigurno biti ugroženi - tvrdi Mijatović.

Ako kiša ne padne za narednih nekoliko dana, kako kaže poljoprivrednik Sava Kojić iz okoline Pančeva, prinos na njegovih osam hektara biće prepolovljen. „Kiša je poslednji put pala u maju, pa se donji listovi na stabljici suše i kukuruz prinudno zri. Na njivama, na kojima su primenjene sve agrotehničke mere, stanje useva je bolje i prinos će biti veći. Suša je do sada na kukuruzu ostavila štetu od deset do 20 odsto, a suncokret se još dobro drži jer mu odgovara sunce“, kaže Kojić.

Poljoprivredni kombinat „Beograd“ je žutim zrnom zasejao 8.000 hektara, a poslednju kišu njive ovog poljoprivrednog dobra dobile su krajem juna. Direktor PKB-a Milan Veljović ističe da je ova biljka u fazi metličenja, pa je u ovom trenutku nezahvalno procenjivati štetu, ali „ako ne padne za tri dana posledice će biti ozbiljne“. - Kada je kiša poslednji put pala, pre skoro mesec dana, 1,5 litara po kvadratu nije bilo dovoljan ni da pokupi prašinu. Ugroženi su osim kukuruza i repa i soja - kaže Veljović.

Nadamo se da ova danasnja kisa poboljsat ove nase skoro osusene kukuruze!

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.