JUŽNA AFRIKA, RUSIJA I KANADA TRLJAJU RUKE: Skočila cena plemenitog metala rodijuma

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Jan.2020, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

JUŽNA AFRIKA, RUSIJA I KANADA TRLJAJU RUKE: Skočila cena plemenitog metala rodijuma

Jedna tona zemljine kore sadrži tek oko 0,001 grama tog metala

Cena izuzetno retkog metala srebrnaste boje - rodijuma nastavila je višegodišnji rast, uzletevši od početka januara do sada za 32 procenta, na najviši nivo od 2008. godine.

Cena rodijuma je u petak iznosila 8.000 dolara po unci, prema podacima hemijske industrije "Džonson Matej". Neki robni analitičari i trgovci kažu da bi mogla da dostigne rekordnih 10.000 dolara, što je najviša kota zabeležena >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << 2008. godine.

Ovaj plemeniti metal, koji se uglavnom koristi za automobilske katalizatore, poskupeo je u proteklih godinu dana 225 odsto, a u poslednje četiri godine cena mu je uvećana 12 puta usled rastuće tražnje automobilskog sektora, čime je nadmašio sve druge glavne sirovine.

- Rodijum je podložan ludoj fluktuaciji - izjavio je Anton Berlin, šef za analize i razvoj tržišta u ruskoj kompaniji Norilsk Nikl. Ovo preduzeće iskopava iz rudnika oko 10 odsto ukupnog rodijuma u svetu.

Pooštreni standardi o emisiji štetnih gasova iz automobila takođe su bili okidač rasta cena rodijuma.

- Glavni pokretač cena od početka januara bila je fizička tražnja iz Azije, koja bi mogla da bude povezana i sa automobilskom industrijom. Kupovine su izazvale još više kupovina i na jednom neuređenom tržištu efekat je bio ogroman, sa kretanjem cene koje se vidi možda samo jednom u svakih 10 godina - izjavio je Andreas Danijel, trgovac u rafineriji "Hereus Holding".

Mnogo je teže investirati u rodijum nego u druge plemenite metale jer se njime ne trguje na berzi. Smatra se da bi tržište rodijuma bilo veoma ograničeno, pa se većina ugovora sklapa direktno između dobavljača i industrijskih korisnika.

Rodijum se vadi kao nusproizvod u rudnicima platine i nikla i predstavlja najdragoceniji metal, jer jedna tona zemljine kore sadrži tek oko 0,001 grama tog metala. Ima visoku tačku topljenja i neverovatnu sposobnost otpornosti na koroziju. Najveći proizvođači rodijuma su Južna Afrika, Rusija i Kanada.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.