Izvoz maslaca količinski povećan za 70 posto

Izvor: Capital.ba, 13.Apr.2024, 15:29

Izvoz maslaca količinski povećan za 70 posto

SARAJEVO – Vrijednost izvoza mlijeka i mliječnih prerađevina iz Bosne i Hercegovine u prošloj godini iznosila je 131 miliona KM, što je više za 14,38 posto u odnosu na godinu ranije.   FOTO: Pixabay Istovremeno je uvezeno mlijeka i mliječnih prerađevina u vrijednosti 230,5 miliona KM, što je više za 2,29 posto, podaci su Spoljnotrgovinske komore BiH. Izvoz mlijeka i mliječnih prerađevina u prošloj godini količinski je veći za 0,93 posto u odnosu na godinu ranije, a zabilježen je >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << količinski rast izvoza maslaca (70,09 posto), fermentiranog programa (18,34 posto) te sira (7,55 posto). Ukupan promet spoljnootrgovinske razmjene mlijeka i mliječnih proizvoda u 2023. godini iznosio je 361,5 miliona KM, dok je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 57 posto. Najznačajnija izvozna tržišta u prošlog godini bila su: Crna Gora, Hrvatska, Srbija, Sjeverna Makedonija i Kosovo, dok je najveći uvoz bio iz Njemačke, Hrvatske, Srbije, Slovenije i Mađarske. Kontinuirano postepeno povećanje godišnjeg izvoza maslaca i mliječnih namaza, sira i fermentiranog programa, odnosno proizvoda sa dodanom vrijednosti, kako navode iz VTKBiH, značajan je pokazatelj razvoja ovog sektora u BiH. Fena Чланак Izvoz maslaca količinski povećan za 70 posto се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bh. meso najčešće na policama u Turskoj i Crnoj Gori

Izvor: Nezavisne Novine, 14.Apr.2024, 09:03

BANJALUKA, SARAJEVO - BiH je prošle godine izvezla mesa i mesnih prerađevina u vrijednosti 132,4 miliona KM, što je za četiri odsto više u odnosu na godinu dana ranije, dok je uvoz iznosio 662,9 miliona KM, što je takođe više za 20,28 odsto u odnosu na godinu dana ranije, podaci su Spoljnotrgovinske...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Porastao izvoz mlijeka i mliječnih prerađevina

Izvor: Nezavisne Novine, 14.Apr.2024

SARAJEVO - Vrijednost izvoza mlijeka i mliječnih prerađevina iz Bosne i Hercegovine u prošloj godini iznosila je 131 miliona KM, što je više za 14,38 odsto u odnosu na godinu ranije.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.