Iznenađenje: I Dojče banka najavila

Izvor: B92, 27.Apr.2023, 09:19

Iznenađenje: I Dojče banka najavila

Dojče banka je najavila smanjenje radnih mesta za osoblje koje ne rade sa klijentima.

Ona je izvestila o neto dobiti od 1,158 milijardi evra za prvi kvartal. Neto profit koji se može pripisati akcionarima bio je prilično iznad konsenzus prognoze od 864,54 miliona evra koju je proizvela anketa analitičara Rojtersa, i veća je sa 1,06 milijardi evra za prvi kvartal 2022.

"Naši rezultati u prvom kvartalu pokazuju važnost naše strategije Global Hausbank za naše klijente >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i naglašavaju da smo na dobrom putu da ispunimo ili premašimo svoje ciljeve za 2025. godinu. Cilj nam je da ubrzamo izvršenje naše strategije kroz niz mera koje su danas objavljene: podizanje naših ambicija za operativnu efikasnost, povećanje kapitalne efikasnosti kako bismo povećali prinose i podržali distribuciju akcionara, i iskoristili mogućnosti da nadmašimo naše ciljeve rasta prihoda. ", rekao je izvršni direktor Kristijan Šiving.

Neto prihodi korporativnih banaka Dojče dostigli su 2 milijarde za kvartal, što je povećanje od 35 odsto u odnosu na prethodnu godinu i najveća kvartalna cifra od pokretanja njenog programa transformacije. Neto prihod od kamata bio je glavni pokretač, koji je porastao za 71 odsto.

Međutim, banka je takođe najavila smanjenje radnih mesta za osoblje koje ne rade sa klijentima i prijavila pad prihoda investicionih banaka od 19 odsto na godišnjem nivou, veći nego što se očekivalo.

Mere efikasnosti

"Banka trenutno sprovodi dodatne mere efikasnosti u predstavništvima i infrastrukturi. Ovo uključuje striktna ograničenja zapošljavanja u oblastima koje se ne suočavaju sa klijentima, fokusirano smanjenje nivoa upravljanja, pojednostavljenje hipotekarne platforme i dalje smanjenje tehnološkog centra u Rusiji", navodi se u izveštaju.

Otkucaji očekivanih zarada usledili su nakon 1,8 milijardi evra neto dobiti za poslednji kvartal 2022. godine, što je uveliko nadmašilo očekivanja i dovelo godišnji neto prihod banke na 5 milijardi evra. Međutim, neizvesnost oko makroekonomskih izgleda, zajedno sa lošijim učinkom investicione banke od očekivanog, učinili su trgovce opreznim u vezi sa akcijama kompanije.

Previranja na tržištu izazvana kolapsom banke Silicijumske doline sa sedištem u SAD početkom marta, što je na kraju rezultiralo hitnim spasavanjem Credit Suisse, nakratko je zahvatila Dojče banku krajem prošlog meseca uprkos njenoj snažnoj finansijskoj poziciji.

Njegove akcije koje se nalaze na berzi u Frankfurtu su naglo pale, dok su kreditne promene - oblik osiguranja za vlasnike obveznica kompanije od neizvršenja obaveza - porasle, što je navelo nemačkog kancelara Olafa Šolca da javno otkloni zabrinutost tržišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.