Izmenjen zakon o fondovima

Izvor: B92, Tanjug, 09.Jul.2009, 08:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izmenjen zakon o fondovima

Beograd -- Izmenama Zakona o investicionim fondovima omogućeno je da društva za upravljanje i povezana lica mogu da ulažu u investicione jedinice i akcije fonda.

Cilj zakona je da se poboljša položaj investicionih fondova

Ulaganje može biti najviše 20 odsto neto vrednosti imovine fonda, što bi trebalo da bude dodatni podsticaj osnivačima investicionih fondova da sopstveni kapital plasiraju na način koji pospešuje njihovo poslovanje.

Cilj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << donošenja je da se u uslovima globalne finansijske krize, zbog koje je značajno pogoršan finansijski položaj i poslovanje društava za upravljanje investicionim fonodvima, kao i imovina samih fondova, obezbedi stabilnije i sigurnije poslovanje investicionih fonodava.

Izmenjene su i odredbe koje se odnose na organizacionu i tehničku sposobnost tako što se propisuje da je društvo za urpavljanje dužno da angažuje najmanje jednog portfolio menadzera zaposlenog na neodređeno vreme za upravljanjem investicionim fondovima.

Zakon će stupiti na snagu ranije od osam dana od dana njegovog bjavljivanja.

Poslanici su pre tog zakona usvojili i zakone o regionalnom razvoju, o kontroli državne pomoći i o zaštiti konkurencije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.