Izmene Zakona o Privrednim komorama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Mar.2009, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izmene Zakona o Privrednim komorama

BEOGRAD - Izmenama i dopunama Zakona o Privrednim komorama, koje su u skupštinsku proceduru upućene početkom meseca, predviđeno je uvođenje konkurentnih udruženja koja bi ostvarivali zajedničke interese od značaja za privredu u Republici Srbiji, kao i mogućnost da privredni subjekti osnivaju i druge komore.

Uslov za osnivanje takvih komora jeste da u svakom trenutku moraju imati najmanje 50 članova.

Predviđeno je i osnivanje Registra komora koji vodi Agencija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za privredne registre.

Izmenama Zakona predviđena je i pojačana odgovornost komora u pogledu praćenja i zauzimanja proaktivnog stava zaštite konkurencije na relevantnom tržištu, dok je izričito predviđena mogućnost podnošenja odgovarajućeg zahteva Komisiji za zaštitu konkurencije u slučaju povreda konkurencije.

Definisan je i način kontrole naplate članarine koju svaka komora propisuje, statut se objavljuje na način koji odredi komora, a utvrđuje se i postojanje spoljnotrgovinske arbitraže pri Privrednoj komori Srbije.

U razlozima za donošenje izmena tog zakona navedeno je da će predložena rešenja imati pozitivan efekat na povećanje nivoa privrednih aktivnosti i unaprediće uslove za postojanje zdrave konkurencije na tržištu Srbije, posebno u odnosu na zemlje u okruženju.

Takođe, izmenama zakona je definisano da se reč preduzeće zamenjuje rečima privredna društva radi usklađivanja terminologije sa zakonom kojim se uređuju privredna društva.

Propisi potrebni za sprovođenje zakona biće doneti do 31. decembra 2010. godine, a zakon stupa na snagu 1. januara 2013. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.