Izložba Priče o romskom holokaustu: Generacije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Avg.2020, 19:33

Izložba "Priče o romskom holokaustu: Generacije"

Evropski centar za prava Roma danas je na Dan sećanja na romski holokaust predstavio sajt i otvorio digitalnu izložbu "Priče o romskom holokaustu: Generacije"“.

Izložba govori o Romima koji su preživeli ili nestali tokom holokausta u Evropi, ispričane glasovima njihovih potomaka, ali i tome da su mnogi Romi širom Evope i dalje prodvrgnuti dehumanizaciji i progonu i da se njihove traume nisu završile 1945. godine.

"Svedočenja su samo mali pokazatelj razmera genocida >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nad Romima, ali izložba pokazuje koliko je bio široko rasprostranjen i koliko su različita iskustva holokausta za Rome širom Evrope", rekao je predsednik centra Đorđe Jovanović.

"Želeli smo da pokažemo koliko je holokaust bio ličan - da osiguramo da se patnja kroz koju su Romi prošli ne svede samo na brojeve. Danas sam ovde samo zato što je moj deda imao tu sreću da ga nacisti nisu ubili. Njegov brat nije", ovo su samo neka od svedočenja, navodi Centar.

Sećanje je mnogo više od komemoracije koja se obeležava samo jednom godišnje - to je kontinuirana borba koja se svakodnevno odigrava u svakom parlamentu, svakom muzeju i svakoj učionici u Evropi.

Predstavnici centra pozvali su sve koji imaju porodičnu priču iz Holokausta, kako se stradanja Roma ne bi izbrisala iz sećanja priključe projektu #RomaHolocaustStories (#PričeRomskogHolokausta).

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.