Izbor snabdevača do 1. marta ili - isključenje sa mreže

Izvor: Studio B, 04.Feb.2014, 18:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbor snabdevača do 1. marta ili - isključenje sa mreže

Do sada je ugovore o snabdevanju električnom energijom sklopilo 70 odsto kupaca, dok ostalima, ukoliko to isto ne učine do 1. marta, preti isključenje sa mreže.

U Srbiji je od 1. januara počela nova faza liberalizacije tržišta električne energije, za oko 3.200 potrošača na srednjem naponu, a snabdevača moraju da izaberu i sva javna preduzeća, ustanove i firme.

Marković kazao je na sednici Odbora Udruženja za energetiku i energetsko rudarstvo PKS da do sada >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << ima 75 licenciranih snabdevača električnom energijom. On je međutim, ukazao da je izostala aktivnost snabdevača u očekivanoj meri, pa je svega desetak njih bilo aktivno.

Marković je precizirao da je 70 odsto kupaca sklopilo ugovor ili su u finalnoj fazi, dok 30 odsto njih nije izabralo svog snabdevača strujom pa idu na rezervno snabdevanje.

"EPS Snabdevanje ima zaključenih oko 100 ugovora za rezervno snabdevanje, a procena je da ćemo zaključiti ukupno 700 ugovora", naveo je Marković.

On je objasnio da su se najveći problemi javili zbog Zakona o javnim nabavkama, kojim nisu predviđene pozicije za nabavku električne energije prošle godine, tako institucije i ustanove nisu mogle na vreme da pokrenu te postupke i odaberu snabdevača.

"Trenutno su u tim postupcima, mi ćemo njih voditi na rezervnom snabdevanju, nadamo se da će većina njih uspeti da potpiše ugovor sa nama ili nekim drugim snabdevačem", naveo je Marković.

Oni koji ne potpišu ugovor biće isključeni sa mreže, ali bolnice i škole nećemo isključiti, bez obzira što nemaju potpisan ugovor, nego ćemo aktivirati paralelne mehanizme, rekao je Marković.

Aca Vučković iz Agencije za energetiku Srbije objasnio je da su svi kupci koji su imali obavezu da izađu na tržište električne energije i koji nisu uspeli da sklope ugovore o snabdevanju, po sili zakona prešli na rezervno snabdavenje.

Kako je ukazao, ti kupci moraju biti skuplji da je rezervno snabdevanje skuplji vid snabdevanja, a cena na tržištu je očekivano niža.

"Svaki kupac na rezervnom snabdevanju može biti 60 dana i posle toga distributivna kompanija ga mora isključiti sa mreže", kazao je Vučković.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.