Izvor: B92, 29.Okt.2008, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Iz lavirinta" za manje troškove

Beograd -- Zbog neefikasne administracije u Srbiji privreda godišnje gubi milione evra koji mogu biti uloženi u razvoj preduzeća.

Privreda Srbije godišnje gubi skoro 23 miliona evra za troškove samo tri administrativne procedure: prijavu i odjavu radnika, promenu sedišta subjekta i izdavanje potvrde o privrednom subjektu. Suma koja se gubi je za 23 odsto veća od sredstava koja država odvaja za kredite i subvencije za mala i srednja preduzeća.

Akcija "Iz lavirinta" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koju su pokrenuli B92 i Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj treba da omogući da se zastareli i neodgovarajući zakonski propisi izmene ili ukinu.

Ukoliko ste rešili da osnujete privatno preduzeće, naoružajte se strpljenjem jer privrednici najviše primedbi imaju na proceduru pri osnivanju firmi.

Zbog neefikasne administracije godišnje se gube milioni evra koji mogu biti uloženi u razvoj preduzeća.

"Glavna pimedba menadžera i vlasnika preduzeća je samo da nam država ne smeta. A država može da smeta lošim zakonima koji impliciraju jako skupe i prevelike procedure", rekao je pomoćnik ministra ekonomije Igor Brkanović.

"Mi smo u potpunosti svesni smanjivanja ovih administrativnih barijera, ali, s druge strane, i opterećenja koja proizilaze iz različitih vrsta zakonskih ograničenja", kazao je Brkanović.

Akcija "Iz lavirinta" omogućila je privrednicima, građanima i stranim investitorima da ukažu na zastarele propise i zakone kako bi se pojednostavio pravni ambijent, a građani podstakli da osnivaju svoja preduzeća.

Koliko su građani nezadovoljni radom administracije pokazuje i 246 predloga propisa koje je "Naled" prikupio, a koje bi trebalo izmeniti ili ukinuti.

"Sigurno da je jedna od najefikasnijih metoda smanjenje tih procedura, što automatski znači i smanjenje troškova", smatra predsednik Upravnog odbora "Naleda” Predrag Mihajlović.

"Nama je drago što se tokom ove akcije pokazala svest ne samo kod građana, već i kod preduzetnika i privrednika da mogu da utiču i aktivno deluju ka organima izvršne vlasti u menjanju tih procedura u cilju postizanja što bolje efikasnosti, koja ima za efekat ne samo smanjenje državnih troškova, već i efikasnosti privrednih subjekata", kazao je Mihajlović.

Predstavnici "Naleda” dodelili su priznanja najboljim predlozima, koji će biti predstavljeni nadležnim organima.

U Hrvatskoj je, posle slične akcije, ukinuta skoro trećina propisa, a u Bosni i Hercegovini više od polovine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.