Italijani zadovoljni u Srbiji

Izvor: B92, 13.Okt.2010, 20:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italijani zadovoljni u Srbiji

Beograd -- Italijanski investitori koji godinama posluju na tržištu Srbije, izrazili su zadovoljstvo poslovnim ambijentom i pomoći koju im je pružila Vlada Srbije.

Direktor fabrike Fijat automobili Srbija Đovani de Filipis tako kaže da je za uspeh Fijatove investicije u Zastavu ključnu ulogu odigrala Vlada Srbije.

On objašnjava da je "Vlada imala sluha da brzo donosi odluke čime su otklonjene mnoge birokratske prepreke za početak proizvodnje Fijatovih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vozila u Srbiji".

De Filipis je istakao da su za razvoj fabrike u Kragujevcu, i za privlačenje ostalih investitora, naročito bitni rad Vlade na reformi javne administracije, zalaganje za ostvarenje infrastrukturnih i svih drugih projekata, neophodnih za prijem Srbije u EU.

Predsednica Izvršnog odbora "Banke Inteza" Draginja Đurić kaže da je ta banka, od dolaska u Srbiju pre pet godina uspela tri puta da poveća bilansnu sumu, uspešno prateći italijanske kompanije. Ona je dodala da banka podržava i italijanske kompanije koje svoju proizvodnju sele iz Rumunije u Srbiju i da će i dalje biti servis frimama koje svoj kapital donose u našu zemlju.

Direktor fabrike Fijat automobili Srbija je, međutim, kazao da je za poboljšanje italijansko-srpske ekonomske saradnje i dalje potrebno otkloniti neke prepreke, naročito carinske.

Ministar trgovine Slobodan Milosavljević kaže da se nada da će Italija i Srbija u narednih tri do pet godina udvostručiti međusobno spoljnotrgovinsku razmenu i da će ona ubrzo dostići pet do šet milijardi evra godišnje.

Ministar je kazao da Srbija ima jedinstvenu ponudu u Evropi - dostizanje bescarinskih tržišta, kao što su tržišta Rusije, Belorusije, odnedavno Kazahstana, regiona CEFTE, Turske, pa i tržišta EU.

"Ističem da Italija može mnogo više kada se radi o ulaganju u Srbiju, dok Srbija ima mnogo veće proizvodne mogućnosti", poručio je ministar.

Milosavljević je, kao oblasti srpske privrede koje posebno imaju veliki investicioni potencijal, naveo poljoprivredu, tekstil, kožu i obuću, energetiku, proizvodnju i preradu drveta.

"Srbija je nedavno objavila model postkrizne strategije do 2020. u kojem se ističe važnost pet ’I’: industrija, investicije, inovacije, izvoz i infrastruktura. U svim tim ’I’ vidim potencijale za investitore", istakao je Milosavljević.

Italija najznačajniji ekonomski partner

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić kaže da je Italija pored Nemačke najvažniji ekonomski partner Srbije.

Član Izvršnog odbora osiguranja "Delta Đenerali" Fabio Martineli je predočio da je ta firma od 2006. godine, kada je došla u Srbiju, do sada imala izuzetan rast, tako da je njeno učešće u tržištu Srbije 27 odsto.

Đelić je kazao da poslednja tri meseca postoji značajno interesovanje stranih investitora za ulaganja u Srbiju, i to uglavnom sa severa Italije, juga Nemačke, Austrije i Slovenije.

"Srbija u ovom trenutku može biti jedan deo odgovora na krizu koja postoji u Italiji", ocenio je Đelić i dodao da će se o još većim italijanskim investicijama moći govoriti kada naredne godine Fijat počne da proizvodi novi model automobila i kada u Srbiju dodju i dobavljači.

Đelić je kazao da ekonomski odnosi Srbije i Italije idu uzlaznim putem i da je izvoz Italije u Srbiju za osam meseci ove godine veći za 50 odsto u odnosu na celu 2009. godinu.

"Iako je deficit na strani Srbije, izvoz u Italiju je jedan od bitnijih i prošle godine je bio oko pola milijerde evra", kazao je on.

Đelić je kazao da u Srbiji radi 250 kompanija iz Italije i da one imaju godišnji obrt od oko 2,5 milijarde evra.

Pratite specijal: NIS na berzi

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.