Italija vodeći privredni partner Srbije

Izvor: Studio B, 12.Nov.2015, 19:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italija vodeći privredni partner Srbije

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je danas da je Italija vodeći privredni partner Srbije, najvažniji spoljno-trgovinski partner i prvo izvozno tržište za srpske proizvode.

On je naveo i da je Italija drugi uvozni partner Srbije i među prvih pet najvećih investitora u Srbiji.

"Ukupna razmena prošle godine dostigla je skoro 3,7 milijardi evra od čega je izvoz iz Srbije na italijansko tržište oko dve milijarde", rekao je Čadež na srpsko-italijanskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << poslovnom forumu "Investiranje u Srbiji -mogućnisti, propisi, regionalni potencijal".

On je ocenio da je razmena svake godine sve veća, a da je izvoz Srbije u Italiju poslednjih 10 godina povećan šest puta, dodajući da je trend rasta nastavljen i ove godine.

Navodeći da je Fijat najveći srpski izvoznik, Čadež je dodao da u Srbiji posluje 600 italijanskih kompanija čija su mesta ulaganja premašila milijardu evra i zapošljavaju 25.000 radnika.

Čadež je ubeđen da će u Srbiji biti sve više italijanskih kompanija i da će se one oslanjati na domaće kompanije kao partnere.

Na ovom forumu prisustvuje 220 učesnika, među kojima je 40 velikih italijanskih kompanija, a njih 25 je prvi put u Srbiji.

 

Silvestro: Sve mogućnosti za uspešno poslovanje u Srbiji

 

U Srbiji postoje sve mogućnosti za uspešno poslovanje italijanskih kompanija, izjavio je Paskval Silvestro predstavnik advokatske kancelarije "Tonuči i partneri", koja je zajedno sa PKS organizovala srpsko-italijanski poslovni forum "Investiranje u Srbiji - mogućnisti, propisi, regionalni potencijal".

Pozivajući se na reči premijera Srbije Aleksandra Vučića, Silvestro je rekao da je Srbija stub regionalne stabilnosti i dodao da je srećan zbog prisustva velikog broja italijanskih kompanija koje sa velikim interesovanjem gledaju Srbiju kao centar Balkana.

Silvestro je podsetio da je Srbija prema izveštaju Svetske banke napredovala za 32 mesta i da je u regionu ostvarila najbolji rezultat.

"Zato su za naša preduzeća, i u pogledu investiranja i u cilju ostvarivanja strateškog partnerstva, u Srbiji sve mogućnosti otvorene", rekao je Silvestro.

On je rekao da je Srbija evidentno napredovala, posebno kada je reč o efikasnosti državne administracije.

"Uoči leta klijent nas je angažovao da proverimo mogućnosti za otvaranje proizvodnog pogona. organizovali smo sastanak sa SIEPA-om i bili smo iznenađeni efikasnošću državne administracije", ispričao je Silvestro prisutnima na skupu.

Tada su, kako je dodao, dobili odlične mogućnosti, poreske i druge olakšice koje je država ponudila.

On je rekao da su dva osnovna razloga za delokaciju rada italijanskih preduzeća fiskalne pogodnosti i jeftina radna snaga, međutim to više nije dovoljno.

Sada je potrebno, kako je rekao, stabilnost vlade i regulacionog sistema, a Srbija to ima, kazao je Silvestro.

"Moramo da se oslonimo na zakone i stabilnost i to je treći osnovni razlog koji može da nas privuče", rekao je Silvestro.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.