Istraživanje nafte i gasa u Crnoj Gori

Izvor: Akter, 24.Jul.2015, 15:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraživanje nafte i gasa u Crnoj Gori

Crna Gora želi da koncesije za istraživanje i proizvodnju nafte i gasa u crnogorskom primorju raspodeli na svih šest kompanija koje su se javile na tender, izjavio je danas crnogorski ministar ekonomije Vladimir Kavarić

On je novinarima u Beogradu rekao da se odluka Vlade Crne Gore očekuje u narednih nekoliko nedelja i istakao da se trenutno pregovara sa svim učesnicima na tenderu.

"Ono što nas zanima je da omogućimo svim kompanijama da uđu i odrade svoje istraživanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << nafte i gasa u našem podmorju, da što veća površina bude zahvaćena ugovorima i naravno da obezbedimo što više radova", rekao je Kavarić.

Ministar ekonomije Crne Gore rekao je da se ne pregovara o državnom učešće, već samo o nivoima radova, ko će ih uraditi i na kojoj površini.

Kavarić je rekao i da Crna Gora za istraživanje i proizvodnju nafte i gasa želi da primeni takozvani norveški modela, koji omogućava "optimalne rezultate sa aspekta države".

Tender za proizvodnju nafte i gasa u Crnoj Gori, zatvoren je sredinom prošle godine, a kompanije koje su konkurisale su američki Maraton oil (Marathon Oil Corporation) i austrijski OMV, italijanski Eni, ruski Novatek, grčki Energen (Energean Oil & Gas) i britanski Mediteran (Mediterranean Oil & Gas).

Tenderom je predviđena dodela ugovora o koncesiji za proizvodnju nafte i gasa u podmorju Crne Gore u 13 blokova bivšeg ulcinjskog bloka ukupne površine 3.191 kvadratni kilometar.

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

CG "deli" naftni kolač na šest kompanija

Izvor: B92, 25.Jul.2015, 12:10

Crna Gora želi da koncesije za istraživanje i proizvodnju nafte i gasa u crnogorskom primorju raspodeli na svih šest kompanija koje su se javile na tender...To je izjavio crnogorski ministar ekonomije Vladimir Kavarić...On je novinarima u Beogradu rekao da se odluka Vlade Crne Gore očekuje u narednih...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.