Istraživanje: Porast ksenofobije u Mađarskoj

Izvor: SEEbiz.eu, 07.Avg.2015, 08:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraživanje: Porast ksenofobije u Mađarskoj

BUDIMPEŠTA - Najmanje 39 posto Mađara su ksenofobi, pokazalo je posljednje istraživanje Tarkija, kompanije koja se tom tematikom bavi od 1992. godine.

Prema rezultatima tog istraživanja, 39 posto ispitanika smatra kako ne treba davati azil strancima koji ga zatraže, njih 56 posto smatra kako je ipak nužno razmotriti zahtjeve, a tek pet posto ispitanih misli da je potrebno odobriti azil svima koji ga traže.

Rezultati ankete su pokazali i da je grupa nazvana "Prijatelj >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << stranca" prepolovljena te da 76 posto članova te grupe ne želi Arape u svojoj zemlji.

Ksenofobija u Mađarskoj počela je uzimati maha početkom '90-ih. U periodu od 1996. do 2011. godine postotak ksenofoba, po anketama, je rastao od 24 do 34 posto, nakon čega je ksenofobija u još većem porastu. Rekord je zabilježen prije četiri mjeseca kada se 43 posto Mađara izjasnilo kao ksenofobi.

Kompanija Tarki podsjeća da je 2012. godine u Mađarskoj boravilo 2.000 azilanata, a uz nelegalne prelaske granica izbjeglica iz zemalja Bliskog istoka ove godine taj broj mogao bi biti veći od 300.000.

Kako bi spriječila dolaske novih ilegalnih migranata, Mađarska je ovo ljeto počela dizati žičanu ogradu na cijelom potezu granice sa Srbijom.

Planirana je izgradnja 175 kilometara duge ograde, za što će biti potrošeno 100-ak miliona eura.

Osim vojske, odnedavno su na podizanju ograde angažirani i zainteresirani građani. Mađarske vlasti objasnile su kako je riječ o javnim radovima koji bi mogli "poslužiti kao primjer za neke slične projekte u budućnosti".

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.