Ista taksa za 3 i 500 kvadrata

Izvor: B92, 26.Feb.2016, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ista taksa za 3 i 500 kvadrata

Beograd -- Po novom Zakonu o ozakonjenju zanatlije i preduzetnici plaćaju naknadu kao i vlasnici proizvodnih hala.

Obućar iz Kraljeva za minimalno proširenje radnje mora da izdvoji čak 250.000 dinara za legalizaciju tri kvadratna metra koja je bespravno dogradio u svojoj radnji u Kraljevu. Tolika je propisana taksa za sve poslovne objekte od jednog do 500 kvadrata.

“Imam zanatsku radnju od 10 kvadrata i dozidao sam nelegalno još tri, da bih se proširio”, priča >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Stefanović. - Raspitao sam se kod nadležnih i oni mi kažu da bi trebalo da platim 250.000 dinara i da je svejedno da li sam dogradio tri ili 300 metara.

Stefanović priznaje da je ozakonjenje nelegalnih objekata po novom zakonu daleko jeftinije nego po svim prethodnim, ali žali što su se "kola slomila baš na njegovim leđima". Mnogi građani koji su gradili kuće i zgrade bez dozvole imali su sreće što su dočekali nove propise, jer će ih ozakonjenje koštati i do stotinu puta manje, ali obućar iz Kraljeva smatra da će platiti previsok ceh.

Isto misli i Marija Vujević iz Grocke, koja u ovoj oštini ima lokal od 39 kvadrata, pišu Večernje novosti.

“Ne mogu da verujem da treba da platim istu taksu kao i neko ko je sazidao magacin ili halu”, žali se Vujevićeva. - Nadam se da će doći do izmena cenovnika za male kvadrature, kao što je napravljeno i kod stambenih objekata. Trenutna situacija nije fer, jer su cene izdavanja kod velikih lokala i 10 do 15 puta veće, pa nije teško izračunati da su im dovoljna dva meseca da bi platili taksu, dok mi mali to ne možemo sakupiti ni za pet godina.

Stevan Ć. iz Belog Potoka, koji ima nelegalno izgrađen magacin na periferiji Beograda, smatra da bi trebalo precizirati ili nekim pravilnikom odrediti zone, ali i napraviti razliku u ceni po kvadratu za komercijalne objekte koji nisu namenjeni tržištu. On ističe da je po ovom Zakonu o ozakonjenju isto legalizovati objekat u selu pored Aleksinca i u centru Beograda, što nije fer.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.