Izvor: Blic, 25.Okt.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Island dobija dve milijarde dolara zajma od MMF-a

Vlada finansijskom krizom teško pogođenog Islanda odlučila je da počne zvanične pregovore sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o pomoći u visini od dve milijarde dolara, saopštio je premijer Geir Harde.



Agencija Rojters podseća da je finansijski sistem Islanda na ivici propasti, a da je ekonomija teško pogođena krizom, koja je naterala državu da ovog meseca nacionalizuje tri najveće, dugovima opterećene banke.

Na konferenciji za štampu koju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je prenosila televizija, Harde je procenio da će MMF-u biti potrebno 10-ak dana da odobri pozajmicu.

„Cilj je da povratimo veru u islandsku ekonomiju, da stabilizujemo nacionalnu valutu i restruktuišemo sistem banaka”, objasnio je premijer, naglasivši da je stav vlade da „Fond nije postavio neprihvatljive uslove”.

Neposredno po ovoj izjavi, MMF je izdao saopštenje u kojem se navodi da će stend-baj aranžman vredeti ukupno oko 2,1 milijardu dolara.

Šef Misije MMF-a u Rejkjaviku ocenio je da bi islandska ekonomija mogla da ima negativnu stopu rasta od čak 10 procenata sledeće godine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.